Κόσμος

Τουρκία: Νέα επίθεση Ερντογάν στις ΗΠΑ – Βίαια καταστολή διαδηλώσεων στη χώρα

15.02.2021 | 21:32

Νέα επίθεση κατά της Ουάσιγκτον εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως συνοδοιπόρο τρομοκρατών.

Η επιστροφή μέσα σε φέρετρα ακόμα 13 Τούρκων στρατιωτικών και αστυνομικών από το βόρειο Ιράκ, έχει φέρει σε δεινή θέση τον Ταγίπ Ερντογάν.

Είτε εκτελέσθηκαν από τους Κούρδους αντάρτες μετά από πολύμηνη αιχμαλωσία όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, είτε σκοτώθηκαν στη διάρκεια τουρκικής επίθεσης όπως λένε οι Κούρδοι, ήταν η αφορμή για να επιτεθεί πάλι ο Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς θεώρησε χλιαρή την καταδικαστική ανακοίνωση από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ευθυγραμμιζόμενος με τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους του κυβερνητικού εταίρου του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Ερντογάν σχεδιάζει νέο Σύνταγμα. Απώτερος στόχος να βγει εκτός νόμου το αριστερό φιλοκουρδικό HDP, το τρίτο σε δύναμη κόμμα της Βουλής, όπως απαιτούν οι εθνικιστές.

Ο εθνικισμός αποτελεί το καταφύγιο του Ερντογάν απέναντι στην οικονομική κρίση, την ακρίβεια και την κοινωνική δυσαρέσκεια που μεγαλώνει εν μέσω πανδημίας.

Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής έχουν αυξηθεί 18% μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η άγρια καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων για τον διορισμό του πρύτανη στο Πανεπιστήμιου του Βοσπόρου, δείχνει ότι αυτό που φοβάται το καθεστώς είναι μια νέα εξέγερση όπως αυτή του πάρκου Γκεζί το 2013.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15/02/2021

Κόσμος