Ελλάδα

Lockdown: Αυξημένη κίνηση, εντατικοί οι έλεγχοι – Τι λένε οι ειδικοί για παράτασή του

13.02.2021 | 20:13

Ορθάνοιχτο ενδεχόμενο για παράταση του αυστηρού lockdown και μετά τις 28 Φεβρουαρίου αφήνουν κυβερνητικά στελέχη.

Στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι χθες το βράδυ επικρατούσε συνωστισμός, παρά την απαγόρευση. Λίγες ώρες πριν την επέλαση της «Μήδειας» κάτοικοι της περιοχής γέμισαν την πλατεία παίρνοντας τις απαραίτητες προμήθειες από τα περίπτερα.

Μάρτιο με lockdown

Αν τα νέα αυστηρά μέτρα δεν αποδώσουν, η κυβέρνηση αφήνει από τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown και μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

Με κλειστές όλες σχεδόν τις εμπορικές δραστηριότητες, οι ειδικοί θα αξιολογήσουν τα δεδομένα σε δεκαπέντε ημέρες.

«Φρένο» στις μετακινήσεις

Η κυβερνητική εντολή είναι να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στις μετακινήσεις.

Βεβαιώσεις από τον εργοδότη, μηνύματα στο 13033 και μάσκες παντού είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε οι πολίτες να γλιτώσουν από την τσιμπίδα του νόμου.

Στα 40 μπλόκα της τροχαίας οι αστυνομικοί προειδοποιούν για τις νέες βεβαιώσεις κυκλοφορίας που θα πρέπει να έχουν έτοιμες από την επόμενη εβδομάδα εργοδότες και εργαζόμενοι.

Φλερτάρουν με σκληρό «lockdown»

Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο φλερτάρουν με πιο αυστηρά μέτρα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται αργά αλλά σταθερά.

Το ενδεχόμενο οι δύο νομοί να περάσουν σε μέτρα τύπου Αττικής είναι πάνω στο τραπέζι, με τον δήμαρχο Ρεθύμνου να χτυπά καμπανάκι για την επόμενη τουριστική σεζόν.

Οι ουρές που παρατηρούνται στα σουπερμάρκετ το Σάββατο ήταν η αφορμή για να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την άρση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, καθώς όπως σημειώνει δημιουργούνται νέες εστίες υπερμετάδοσης εξαιτίας τους συνωστισμού.

Τα νέα έγγραφα μετακίνησης

Με νέα δεδομένα θα γίνεται η μετακίνηση των εργαζομένων από τη Δευτέρα, καθώς θα τεθούν σε ισχύ νέα έντυπα λόγω του καθολικού lockdown στην Αττική.

Αναλυτικότερα από τη Δευτέρα 15/2/2021 θα ισχύουν τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» για την εκτέλεση της εργασίας τους, τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:

α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
β) τηλεργασίας και
γ) νόμιμης άδειας

και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ https://eservices.yeka.gr/ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης του Εργαζόμενου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως μέχρι και την 17/2/2021 και ώρα 06:00.

Για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59΄, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.
Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).
Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13/02/2021

Ελλάδα