Ελλάδα

Σε σκληρό lockdown 5 εκατ. πολίτες για δύο εβδομάδες

09.02.2021 | 19:55 Eνσωμάτωση

Ο κύβος ερρίφθη και η Αττική μπαίνει μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο για δεύτερη φορά σε καθολικόlockdown όμως τώρα τα δεδομένα είναι ακόμη χειρότερα απ ότι τον περασμένο Μάρτιο.

Τότε τα ημερήσια κρούσματα κινούνταν κοντά στα 600 ενώ πλέον ο τετραψήφιος αριθμός μολύνσεων είναι σχεδόν καθημερινός ενώ και τα νοσοκομεία διατηρούσαν τότε  ακόμη τις αντοχές τους ενώ σήμερα μετράμε τις κενές κλίνες σε μονάδες.

Η ώρα των σκληρών αποφάσεων έφτασε καθώς ο εφιάλτης μιας ανεξέλεγκτης μετάδοσης της πανδημίας στην Αττική βρίσκεται προ των πυλών καθως η συγκέντρωση του ιου στα λύματα αυξήθηκε κατά 205% μέσα σε μια εβδομάδα.

Η πίεση είναι ήδη μεγάλη στο σύστημα υγείας. Τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της Αττικής γεμίζουν συνεχώς. Την κρισιμότητα της κατάστασης ανέλυσαν στον πρωθυπουργό οι λοιμωξιολόγοι παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου υγείας.

Το μόνο που φαίνεται να μπορεί να σταματήσει την ξέφρενη πορεία του κορωνοϊού στο λεκανοπέδιο των  5 εκατομμυρίων κατοίκων  είναι μια σκληρή καραντίνα τουλάχιστον 2 εβδομάδων.

Τον Μάρτιο του 2020 ηταν η πρώτη φορά που η χωρα έμπαινε σε καραντίνα. Η σύγκριση με το σήμερα δείχνει και το πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση.

Τότε είχαν γίνει 638 τεστ ενώ σήμερα φτάσαμε στο ρεκόρ των 53015. Στις 23 Μάρτιου είχαμε 638 νέα κρούσματα και σήμερα 1526.34 άνθρωποι ήταν διασωληνωμένοι ενώ 277 σήμερα. Στις 23 Μάρτιου δεν είχαμε κάποιον θάνατο από κορωνοϊό ενώ σήμερα 20 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το Πάσχα θα είναι σαφώς καλύτερη καθώς θα έχουν εντατικοποιηθεί οι εμβολιασμοί και θα είναι ήδη θωρακισμένες οι ευαίσθητες ομάδες.

Τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα γίνεται εμβολιασμός σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες καθώς μπαίνει στην μάχη κατά της πανδημίας και το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση  για την επιβολή νέων περιορισμών στην Αττική άσκησε η αντιπολίτευση.

«Η κυβέρνηση τα έχει πλήρως χαμένα, βυθίζεται στις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της, αγνοεί τους ειδικούς και για πολλοστή φορά το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι πολίτες.»

«Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν επιτρέπεται να ενεργεί η Κυβέρνηση ως περιφερόμενος θίασος.»

«Αντί η κυβέρνηση να απειλεί, να φοβερίζει και τελικά να επιβάλει στο λαό νέα σκληρά περιοριστικά μέτρα, ας κάνει επιτέλους τα αυτονόητα.»

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους η σκληρή καραντίνα για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει παράλληλα να τηρούνται με συνέπεια όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και να περιοριστεί η κινητικότητα στο ελάχιστο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 09/02/2021