Οικονομία

Τι ισχύει για επιστρεπτέα προκαταβολή 5, αναστολές – απολύσεις, εκκρεμείς συντάξεις

02.02.2021 | 07:59 Eνσωμάτωση

Έως τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου μπορούν να γίνουν οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, η οποία αφορά νέες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, με έναρξη εργασιών από 1/11/2019 έως 29/2/2020 και από 1/8/2020 έως 31/10/2020. Το ποσό της ενίσχυσης για αυτές τις επιχειρήσεις ξεκινάει από τα 1000 ευρώ ανεξαρτήτως της πτώσης του τζίρου. Εκτός μένουν οι επιχειρήσει που σημείωσαν άνοδο του τζίρου τους την περίοδο αυτή.

ια όλες τις οικονομικές εξελίξεις μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Αναφορικά με τις απολύσεις, ο κ. Τσουκαλάς διέκρινε τις επιχειρήσεις σε δύο κατηγορίες, τις κλειστές και τις πληττόμενες. Για τις πρώτες, η απαγόρευση απολύσεων ισχύει μέχρι και την τελευταία μέρα που είναι κλειστές. Μόλις ανοίξουν, τυπικά μπορούν να απολύσουν. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις δεν μπορούν να απολύσουν για διάστημα ισόχρονο με εκείνο το οποίο είχαν εργαζομένους σε αναστολή. Όσοι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν μετά τις 4 Νοεμβρίου, δεν μπορούν να μπουν σε αναστολή.

Ο κ. Τσουκαλάς μίλησε και για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις εκκρεμείς συντάξεις σχολιάζοντας πως πρόκειται για καλό μέτρο, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του μήπως λειτουργήσει ως αφορμή για περισσότερες προσωρινές συντάξεις.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 02/02/2021