Κόσμος

Φρένο στις εξαγωγές εμβολίων όλων των εταιρειών βάζει η Κομισιόν

30.01.2021 | 13:19 Eνσωμάτωση

Το εμβόλιο της AstraZeneca ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος της Κομισιόν με τις φαρμακευτικές για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των σκευασμάτων. Σε Ισπανία και Γαλλία οι ελλείψεις προκαλούν σοβαρά προβλήματα στα προγράμματα εμβολιασμού.

Ένα τρίτο εμβόλιο, αυτό της AstraZeneca, πρόσθεσε στη φαρέτρα της η Ευρωπαϊκή Ένωση στη μάχη κατά της πανδημίας.

Το εμβόλιο συστήνεται για χρήση στους πολίτες άνω των 18 ετών ωστόσο ο η αρχή αναμένει περισσότερα στοιχεία για το εάν θα είναι αποτελεσματικό στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Η έγκριση δόθηκε εν μέσω της διαμάχης της Κομισιόν με τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca σχετικά με τις ποσότητες εμβολίων που θα μπορέσει να παραδώσει έως το τέλος Μαρτίου. Η αρχική δέσμευση ήταν για 100 εκατομμύρια δόσεις, όμως η εταιρεία υπαναχώρησε στα 39 εκατομμύρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε με μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών, που θα παρακολουθεί πού εξάγονται τα εμβόλια που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Την ίδια ώρα η Johnson&Johnson ανακοίνωσε ότι το δικό της εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά μέσο όρο 66% σε όλο τον κόσμο και 85% στην πρόληψη βαριάς ασθένειας και εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Οι ελλείψεις εμβολίων λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση από την Pfizer και τη Moderna ήδη προκάλεσαν προβλήματα στα προγράμματα εμβολισμού στην Ευρώπη. Στη Μαδρίτη, πλέον γίνονται μόνο επαναληπτικοί εμβολιασμοί σε όσους έκαναν ήδη την πρώτη δόση.

Στη Γαλλία ξεχειλίζει η οργή για το κλείσιμο εμβολιαστικών κέντρων λόγω έλλειψης σκευασμάτων.

Ενόχληση ΠΟΥ για το ευρωπαϊκό μπλόκο εξαγωγών εμβολίων

Την έντονη ενόχληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκάλεσε η απόφαση της Ευρώπης να μπορεί να μπλοκάρει τις εξαγωγές των εμβολίων που παράγονται στην Ευρώπη προειδοποιώντας παράλληλα για τάσεις «εμβολιαστικού εθνικισμού».

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι το μέτρο αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό με εμβόλια των φτωχών χωρών του κόσμου.

Στο παιχνίδι μπαίνουν ευρωπαϊκοί κολοσσοί που θα βοηθήσουν στην παραγωγή των εγκεκριμένων εμβολίων από άλλες εταιρείες.

Στα άκρα η κόντρα Βρετανία και ΕΕ για τα εμβόλια

Στα άκρα ο πόλεμος του εμβολίου μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έξαλλοι οι Βρετανοί καταγγέλλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι προσπαθεί να αποκλείσει τη χώρα τους από τα εμβόλια.

Οι Βρυξέλλες προκειμένου να ασκήσουν πίεση για τη διασφάλιση των δικών τους αποθεμάτων εμβολίων, επιχειρήσαν να κλείσουν αυτό το σύνορο ώστε να μη λειτουργήσει ως πίσω πόρτα για να περάσει το εμβόλιο στο βρετανικό έδαφος.

Ο επιχειρούμενος αποκλεισμός από τις Βρυξέλλες προκάλεσε την οργή των Βρετανών.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 30/01/2021