Πολιτική

Γαλλική «ασπίδα» στο Αιγαίο μετά την απόκτηση των Rafale

30.01.2021 | 13:36 Eνσωμάτωση

Αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο η απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα γαλλικά μαχητικά θεωρούνται από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά στον κόσμο και, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπερτερούν κατά πολύ των F-16 που διαθέτει η Τουρκία.

Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα ως προς την έλευση των πρώτων μαχητικών Rafale στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Πρόκειται για το τελειότερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής τεχνολογίας στον τομέα των μαχητικών αεροσκαφών.

Είναι από τα ικανότερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως μπορούν να εκτελούν ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης και αναγνώρισης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε όποιο τομέα και αν συγκριθούν με τα F-16 που διαθέτει η Τουρκία υπερτερούν κατά κράτος.

To Rafale όμως δεν είναι μόνο τα όπλα του, καθώς από μόνο του είναι μια τεράστια πλατφόρμα εντοπισμού και ηλεκτρονικού πολέμου. Διαθέτει ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που είναι διαλειτουργικά και έτσι μπορεί να εντοπίσει και να τυφλώσει τα εχθρικά μαχητικά πριν τα καταρρίψει, χωρίς αυτά ποτέ να καταλάβουν ότι η γαλλική «ριπή» ανέμου ήταν εκεί.

Οι 425 εμπλοκές, 376 υπερπτήσεις, 4605 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου που έζησε η ελληνική αεράμυνα το περασμένο χρόνο, δύσκολα θα επαναληφθούν με το τείχος που ετοιμάζονται να υψώσουν τα ελληνικά φτερά με το υστέρημα του ελληνικού λαού που είναι αποφασισμένος να εναντιωθεί στον νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό δίνοντας στους Ικάρους του την δυνατότητα να αναφωνούν πλέον σε κάθε ευκαιρία «τον έχω».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 30/01/2021