Πολιτική

Επίθεση στον Τύπο και απόπειρα φίμωσης των δημοσιογράφων η αγωγή Τσίπρα

27.01.2021 | 14:21

Κύμα έντονων αντιδράσεων από τον πολιτικό και το δημοσιογραφικό κόσμο προκαλεί η πρωτοφανής για πρώην πρωθυπουργό κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει αγωγή μαμούθ κατά δυο δημοσιογράφων και μιας εφημερίδας αξιώνοντας συνολικά 3 εκατμμύρια ευρώ ως αποζημίωση για όσα είχαν δημοσιεύσει σε σχέση με το σπίτι που νοίκιασε στα Λεγραινά.

Ο κ. Τσίπρας μετά τα εξώδικα προχώρησε τώρα σε αγωγές και αξιώνει από «Τα Νέα» ένα εκατομμύριο ευρώ, για ηθική βλάβη.

Από ένα εκατομμύριο ζητά και από τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαχρήστο και Γιάννη Κουρτάκη και καλεί το δικαστήριο να επιβάλει ποινή 10.000€ για κάθε μελλοντική προσβολή στο πρόσωπό του.

Τόσο «Τα Νέα» όσο και ο εκδότης των Παραπολιτικών μιλούν για απόπειρα εκφοβισμού του από το εξοντωτικό ποσό που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας και καταρρίπτουν το βαδσικό επιχείρημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είχαν κάνει λόγο για αγορά βίλας στο Σούνιο έναντι 1 εκατ. ευρώ.

«Η αλήθεια είναι ότι αποπειράται να με τρομοκρατήσει και να με φιμώσει. Όπως του ξαναέγραψα, δεν το πέτυχε όταν ήταν πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του έδιναν παραγγελίες να με συλλάβουν. Δεν τον φοβήθηκα τότε, προφανώς δεν θα τον φοβηθώ τώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκδότης των «Παραπολιτικών», Γιάννης Κουρτάκης.

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε και η ένωση συντακτών αφήνοντας σαφείς αιχμές για πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή του για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που καταφεύγουν σε αγωγές κατά δημοσιογράφων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα» ανέφερε η ΕΣΗΕΑ.

Για το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί θέμα αρχής το δικαίωμα προάσπισης της υπόληψης κάθε θιγομένου. «Η προστασία όμως του δικαιώματος αυτού δεν μπορεί να ασκείται με την διεκδίκηση σε αγωγές υπέρογκων ποσών που ενέχει τον κίνδυνο να λειτουργήσει ως φραγμός στην ελευθερία του Τύπου και άσκηση πίεσης που οδηγεί σε ομηρία των δημοσιογράφων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» σημειώνει η ανακοίνωση του κόμματος.

Από το ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι τα χρήματα της αποζημίωσης που τυχόν θα επιδικάσει το δικαστήριο θα κατατεθούν στο ταμείο ασφάλισης και περίθαλψης των δημοσιογράφων.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27/01/2021

Πολιτική