Πολιτική

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής για τα εμβόλια και το πιστοποιητικό εμβολιασμού

22.01.2021 | 13:10

Ο πρωθυπουργός μαζί με τους ηγέτες της Αυστρίας και της Δανίας έθεσε την ανάγκη να προχωρήσει πιο γρήγορα η αδειοδότηση των εμβολίων που είναι στο τελικό στάδιο όπως αυτό της Αstrazeneca.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει εφεξής να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων ειδικά για τα μονοδοσικά εμβόλια που δεν προϋποθέτουν ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης.

Η πρωτοβουλία του έχει στόχο να ασκηθεί πολιτική πίεση στον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των εμβολίων της Pfizer και της Moderna το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού αποσαφήνισε ότι σε πρώτη φάση ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του ώστε να χρησιμοποιηθεί αμέσως μόλις αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Eυρωπαίων που θα έχουν εμβολιαστεί.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο απέρριψε την καταφανώς προβληματική – όπως υποστηρίζει – πρόταση του πρωθυπουργού και έκανε λόγο για πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22/01/2021

Πολιτική