Κόσμος

ΗΠΑ: Η εποχή Μπάιντεν ανέτειλε για την υπερδύναμη – Τι συνεπάγεται για την Ελλάδα

21.01.2021 | 13:17 Eνσωμάτωση

Σε μια ξεχωριστή τελετή, στην οποία τον εθνικό ύμνο έψαλε η ποπ σταρ Lady Gaga, οι νέοι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών ορκίστηκαν στα σκαλιά του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον. Στην πρώτη του ομιλία ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα.

Αμέσως μετά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου με τη σύζυγό του Τζιλ, κάθισε στο γραφείο του και ξεκίνησε τη θητεία του ανατρέποντας βασικές πολιτικές της προεδρίας Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε 17 εκτελεστικά διατάγματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, της κλιματικής αλλαγής και των φυλετικών διακρίσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέψουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Σύμφωνο του Παρισιού για το κλίμα.

Ο νέος πρόεδρος σχολίασε την επιστολή που του άφησε ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ.

Το έναυσμα για το ξεκίνημα της αλλαγής στις Ηνωμένες Πολιτείες δόθηκε στην τελετή ορκωμοσίας, που ήταν γεμάτη συμβολισμούς.

Εξέχουσα θέση είχε και ο Γιοτζίν Γκούντμαν, ο αστυνομικός ο οποίος στάθηκε μόνος του απέναντι στον όχλο που εισέβαλε στο Καπιτώλιο.

Τον νέο πρόεδρο ακολούθησε στη σκηνή ο Γκαρθ Μπρουκς.

Η Αμάντα Γκόρμαν, η νεότερη ποιήτρια των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει παραστεί σε ορκωμοσία, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας με το ποίημα της με τίτλο «Ο λόφος που ανεβαίνουμε», που έγραψε ειδικά για την τελετή.

Η 22χρονη Αμάντα φορούσε δαχτυλίδι, το σχήμα του οποίου ήταν αναφορά στη μεγάλη Αμερικανίδα ποιήτρια Μάγια Αγγέλου ενώ τα σκουλαρίκια της είναι έργο του Έλληνα σχεδιαστή Νίκου Κούλη.

Θερμή ήταν η υποδοχή του νέου Προέδρου από δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου, όπως και της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου.

Tι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η εποχή Μπάιντεν στις ΗΠΑ

Όπως συνόψισε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν καλύτερα,  μπαίνει τέλος στην εποχή του φόβου και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας για τις ΗΠΑ.

Από εκεί και πέρα δεν έγιναν πολλές φιέστες και πανηγυρικές εκδηλώσεις. Αντιθέτως ο Τζο Μπάιντεν μπήκε στον Λευκό Οίκο σαν να ήταν έτοιμος από καιρό, κάθισε στο Οβάλ Γραφείο και σε χρόνο αστραπή υπέγραψε 17 προεδρικά διατάγματα, τα οποία ξήλωσαν όλους τους βασικούς πυλώνες του τραμπισμού.

Ορισμένες ήταν σίγουρα κινήσεις με έντονο συμβολικό χαρακτήρα,. Έτσι υπήρξε άρση τις περίφημης ταξιδιωτικής απαγόρευσης που είχε επιβάλει ο Τραμπ σε μουσουλμανικές χώρες.

Επίσης υπογράφτηκε μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση της πανδημίας. Η χρήση μάσκας, λοιπόν, γίνεται υποχρεωτική σε όλα τα κτήρια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η Αμερική επιστρέφει στη Συμφωνία του Παρισίου για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα δεν χάνει χρόνο και θα εκπροσωπεί σήμερα από τον Άντονι Φάουτσι στη συνεδρίαση του Οργανισμού.

Σήμερα ξημερώνει μια εντελώς διαφορετική μέρα, για τις ΗΠΑ. Σε αντίθεση, με τη χαοτική εικόνα των πρώτων ημερών της κυβέρνησης Τραμπ, μπορούμε  το επιτελείο του Μπάιντεν είναι μπαρουτοκαπνισμένο, γνωρίζει το σύστημα της Ουάσιγκτον από μέσα και από έξω, και έτσι κατάφερε να κινηθεί τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Σε ότι αφορά στην εξωτερική πολιτική, φαίνεται ότι μπαίνει ένα τέλος στο κλίμα της εσωστρέφειας και του απομονωτισμού. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει ξαναϋπάρξει πρόεδρος των ΗΠΑ που να γνωρίζει τόσο καλά τα θέματα που  απασχολούν την Ελλάδα και να έχει σε τέτοιο προσωπικό βαθμό φιλικές σχέσεις σημαίνοντα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Αυτό βεβαίως δεν επηρεάζει από μόνο του τις πολιτικές αποφάσεις, αλλά εξασφαλίζει μια άμεση πρόσβαση στο Οβαλ Γραφείο, την οποία για παράδειγμα άλλες χώρες πρέπει να ξοδέψουν εκατομμύρια σε εταιρίες λόμπι για να εξασφαλίσουν.

Άλλωστε ο νέος υπουργός Εξωτερικών ο Άντονι Μπλίκεν έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής, καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Τουρκία αν κριθεί ότι οι υφιστάμενες δεν δουλεύουν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 21/01/2021