Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

21.01.2021 | 13:31

Τα επόμενα βήματά τους για να αυξήσουν τους εμβολιασμούς κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε τηλεδιάσκεψη.

Στόχος της Συνόδου είναι να γίνει αποτίμηση του πώς έχουν πάει μέχρι τώρα οι εμβολιασμοί, αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία. Επίσης θα γίνει εκτενής συζήτηση για την αύξηση των τεστ.

Στο τραπέζι και η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός απόψε στη Σύνοδο Κορυφής θα υπογραμμίσει ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έγκριση των εμβολίων που είναι στο τελικό στάδιο, όπως αυτό της Astra Zeneca, και οι εταιρείες να είναι απολύτως συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα για τις παραδόσεις των εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021 ώστε να μην καθυστερήσουν οι εμβολιασμοί.

Επίσης θα ζητήσει την καθιέρωση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για έγγραφο που θα περιορίσει την ελευθερία κάποιου να ταξιδέψει, ούτε πρόκειται για ταξιδιωτικό διαβατήριο.

Στο Μαξίμου σημειώνουν ότι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μπει στην επίσημη ατζέντα του σημερινού συμβουλίου και έχει ήδη βρει σημαντική υποστήριξη, ενώ ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στην πανευρωπαϊκή σελίδα Euractiv λέει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι από τα σημαντικότερα εργαλεία για να επιταχύνουμε την επιστροφή μας στην κανονική ζωή μέσα στο 2021, εξηγώντας ότι πρέπει να κινηθούμε τώρα, πριν το καλοκαίρι.

Επιπλέον ξεκαθαρίζει ότι στόχος δεν είναι να χωρίσουμε τους Ευρωπαίους σε αυτούς που έχουν και σε εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί και διευκρινίζει: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό τυποποιημένο πιστοποιητικό. Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν υπό τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς κανόνες, όπως το υποχρεωτικό μοριακό τεστ πριν την αναχώρηση, rapid test κατά την άφιξη στον προορισμό και καραντίνα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο».

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21/01/2021

Πολιτική