Ελλάδα

Σοφία Μπεκατώρου: Δεν ήταν εύκολο να μιλήσω – Κάθε θύμα πρέπει να μιλήσει

18.01.2021 | 19:55 Eνσωμάτωση

Η Σοφία Μπεκατώρου, η σημαιοφόρος της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς του Ρίο, το κορίτσι με το θλιμμένο βλέμμα, κατάφερε μετά από 23 χρόνια, να ξεκλειδώσει από μέσα της όλα όσα θλιβερά δεν ξέχασε ποτέ. Και στέλνει μηνυμα, σε όλες τις γυναίκες. Να μην σιωπούν. Να μην ανέχονται το βιασμό του σώματος και της ψυχής.

Η Σοφία Μπεκατώρου μιλά για πρώτη φορά μετά την αποκάλυψή για την ασέλγεια σε βάρος της.

«Η προσπάθεια που έχουμε κάνει με όλους τους αθλητές ιστιοπλοΐας αφορά στο να σταματήσει η κατάχρηση εξουσίας. Η δική μου εμπειρία δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο κακοποίησης των αθλητών» τόνισε η Σοφία Μπεκατώρου, συμπληρώνοντας: «Δεν είμαι η μοναδική αθλήτρια που κακοποιήθηκε».

Η 44χρονη πλέον αθλήτρια βρήκε το ψυχικό σθένος και αποκάλυψε όσα τραυματικά βίωσε. «Κάποια στιγμή όπως μιλάγαμε με τον Χ γύρισε και με φίλησε. Εκείνος προσπάθησε να με πείσει. Άρχισε να ασελγεί σε βάρος μου και εκείνος με γλυκόλογα συνέχισε και έλεγε οτι δεν είναι τίποτα. Κλαμμένη και ντροπιασμένη έφυγα όταν έφυγε απο πάνω μου» σημείωσε.

Για 23 χρόνια οι σκηνές αυτές περνούσαν από το μυαλό της χρυσής ιστιοπλόου. Τη στοίχειωναν αλλά δεν κατάφεραν να τη νικήσουν καθώς βρήκε το θάρρος να ξεσκεπάσει όσα υπέστη σύμφωνα με την ίδια από το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Ολυμπιακής Ιστιοπλοΐας, Αριστείδη Αδαμόπουλο και έτσι να ανοίξει το «κουβάρι» των καταγγελιών.

Την Τετάρτη η Σοφία Μπεκατώρου θα καταθέσει στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για τα όσα υποστηρίζει οτί συνέβησαν το 1998 στην Ισπανία κατά τη διάρκεια αγώνων.

Στην εκπομπή Live News μιλησε για πρώτη φορά το πρώτο πρόσωπο που συνάντησε η Σοφία Μπεκατώρου, αμέσως μετά τον βιασμό της. Η Αιμιλία Τσουλφά, η συναθλήτρια της Σοφίας, που μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο με τη χρυσή μας ολυμπιονίκη θυμάται στιγμές και περιγράφει εικόνες.

«Σοκαρίστηκα γιατί το να είσαι τόσο κοντά σε ένα τέτοιο γεγονός και να μην το αντιληφθείς και να είσαι με έναν άνθρωπο είναι συγκλονιστικό. Έχω στενοχωρηθεί για το τι πέρασε η Σοφία, γιατί ήταν και ένας άνθρωπος που δεν είναι ότι απλά συνέβη και δεν τον ξαναείδε μπροστά της, έπρεπε να το αντιμετωπίζει όλο αυτό το διάστημα. Ήταν ένας άνθρωπος που τον έβλεπε μπροστά στο περιβάλλον της» είπε.

Η Σοφία Μπεκατώρου είχε ζήσει τη φρίκη αλλά εκείνο το βράδυ δεν μίλησε. Μπήκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που βρισκόταν η συναθλήτριά της αλλά όπως είπε το σοκ κι η ντροπή που αισθανόταν, κράτησαν το στόμα της κλειστό.

Στο Προεδρικό Μέγαρο

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνάντησε στο προεδρικό Μέγαρο τη Σοφια Μπεκατωρου .

«Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή – ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους σε βάρος των γυναικών που εξαρτώνται απ’ αυτούς επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικογενειακά. Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης» ανέφερε η κυρία Σεκαλλαροπούλου.

Για τη διαφθορά που υπάρχει στον αθλητισμό μιλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA» ο πρόεδρος του ιστιοπλοϊκού ομίλου Πειραιά Γιάννης Παπαδημητρίου, που παραιτήθηκε από την Ομοσπονδία, μετά τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου. «Δεν μπορώ να είμαι συνεργός και συμμέτοχος σε αυτές τις τερατώδεις καταγγελίες της Σοφίας και των αθλητών που βγαίνουνε και συνεχίζουν μετά τη Σοφία» τόνισε, ενώ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στους αθλητές σε κάθε περίπτωση.

«Μας θέλους τους αθλητές ή τουλάχιστον μας ήθελαν πρωταγωνιστές στο γήπεδο και άβουλα όντα εκτός γηπέδου» σημείωσε η Βούλα Πατουλίδου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 18/01/2021