Κόσμος

Μητσοτάκης σε Ευρωπαίους ηγέτες: Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα

18.01.2021 | 13:24

Τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα της πανδημίας είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί πιο γρήγορα και η ΕΕ να εγκρίνει το συντομότερο δυνατόν το εμβόλιο της Astra Zeneca και των υπόλοιπων εταιρειών. Με αυτό συμφωνούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες καθώς είναι ανήσυχοι για τη μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Μάλιστα, ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της ΕΕ για το εμβόλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz και η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με επιστολή στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος του δεν είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ζητείται από όσους ταξιδεύουν κάποιο αποδεικτικό, είτε είναι πιστοποιητικό, είτε αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό».

Υπογράμμισε ότι στόχος της πρότασης είναι να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα ταξίδια από το Ισραήλ την άνοιξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» για μια τέτοια πρόταση, καθώς το Ισραήλ θα έχει εμβολιάσει μέχρι τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του.

Εκτός από τους ηγέτες Αυστρίας και Δανίας, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και οι πρωθυπουργοί της Νορβηγίας, της Τσεχίας, της Αυστραλίας και του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι ένα από τα πλάνα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα, κάτι που θα κριθεί αυτή την εβδομάδα και θα έχουμε ανακοινώσεις την ερχόμενη Παρασκευή.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18/01/2021

Κόσμος