Κόσμος

Σύλληψη Ναβάλνι μόλις πάτησε το πόδι του στη Μόσχα

18.01.2021 | 13:37 Eνσωμάτωση

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι αμέσως μόλις έφτασε στη Ρωσία, προερχόμενος από τη Γερμανία. Ο Ναβάλνι είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του Βερολίνου, με κίνδυνο να χάσει τη ζωή του, ύστερα από δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα.

Με τιμές εθνικού ήρωα υποδέχτηκαν τον Αλεξέι Ναβάλνι οι οπαδοί του μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο κοντά στη Μόσχα. Εκτός από το δικό του όνομα φωνάζουν ρυθμικά και το όνομα της συζύγου του Γιούλια.

Μόλις όμως μπήκε στο λεωφορείο του αεροδρομίου τον πλησίασαν αμέσως οι αστυνομικοί του ανακοίνωση ότι βρίσκεται υπό κράτηση για μία υπόθεση του παρελθόντος.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνηθισμένος να καταδιώκεται από τις ρωσικές αρχές γυρνά ατάραχος και αγκαλιάζει τη γυναίκα του.

Πέντε μήνες μετά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο του Βερολίνου μετά από επίθεση που είχε δεχθεί με νευροπαραλυτική ουσία, οι σχέσεις του με τον Πούτιν είναι στο χειρότερο σημείο τους.

Έξω από το αεροδρόμιο ξεσπούν επεισόδια όταν οι αστυνομικοί προσπαθούν να συλλάβουν και τους οπαδούς του.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του βοηθού του προέδρου των ΗΠΑ επί ζητημάτων Εθνικής Ασφάλειας από την Τετάρτη, όταν και θα ορκιστεί ο Τζο Μπάιντεν, επιτέθηκε στο Κρεμλίνο και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του ακτιβιστή.

Οι επιθέσεις του Κρεμλίνου κατά του κ. Ναβάλνι δεν συνιστούν απλώς παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και επίθεση κατά του ρωσικού λαού που θέλει να ακουστεί η φωνή του.

Την άμεση απελευθέρωση Ναβάλνι ζήτησε και η ΕΕ

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 18/01/2021