Αθλητικά

Σοφία Μπεκατώρου : Ερωτηματικά από τη στάση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας για την αποκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης

15.01.2021 | 17:42 Eνσωμάτωση

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της χρυσής ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα, Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία μίλησε για τον βιασμό της σε διαδικτυακή ημερίδα.

Η Σοφία Μπεκατώρου έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας το 1999 και περιέγραψε όσα συνέβησαν τη μέρα που «σημάδεψε» τη ζωή της.

Η αθλήτρια αποκάλυψε ότι το περιστατικό της σεξουαλικής κακοποίησης έγινε όταν ήταν μόλις 21 ετών, σε δωμάτιο ξενοδοχείου.

«Κάποια στιγμή όπως μιλάγαμε με τον Χ γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πως να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση. Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δε μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα. Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα λέγοντας του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνηση του» είπε.

«Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας, στο ασανσέρ πριν πάει στο δωμάτιο του, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα. Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιο του. Εκείνος προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνες μου» συμπλήρωσε.

«Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησε να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί» είπε και συνέχισε: «του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ότι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιο μου όπου η συναθλήτρια μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματα μου».

Επέλεξε να σωπάσει

Στη συνέχεια η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε στην επιλογή της να μην μιλήσει σε κανέναν:

«Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ότι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσα να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά.

»Ο δε προπονητής μας ήταν 25 χρονών, αρκετά συναισθηματικός και άπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων.

»Επίσης, τότε, δεν είχαμε κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα. Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα.

»Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό. Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών.

»Αυτός ο μισάνθρωπος που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, την συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στο στόχο μου. Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, την θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο. Ο μόνος στον οποίο κατάφερα να ανοιχτώ ήταν ο δεσμός που διατηρούσα τότε, από τον οποίο επίσης ζήτησα να μην αντιδράσει, καθώς ήταν κι αυτός αθλητής».

Τι αναφέρει ο γ.γ. Αθλητισμού για την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου

Στο LIVE NEWS, μίλησε ο Γιώργος Μαυρωτάς, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ο οποίος χαρακτήρισε χρήσιμη η μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου για τις επόμενες γενιές αγοριών και κοριτσιών στον αθλητισμό.

Ο κ. Μαυρωτάς δεσμεύθηκε να δημιουργηθεί πλαίσιο για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Ερωτηματικά από τη στάση του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας

Ερωτηματικά προκάλεσε η στάση του Αντώνη Δημητρακόπουλου, προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι η κατηγορία ήρθε αρκετά χρόνια μετά και αναρωτήθηκε γιατί δεν το είπε τότε η Σοφία Μπεκατώρου.

Αποκάλυψε ότι η κ. Μπεκατώρου έχει απευθυνθεί σε εισαγγελέα για το περιστατικό. Επίσης, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι η ολυμπιονίκης δεν χτύπησε πρώτα την πόρτα της Ομοσπονδίας για να καταγγείλει το γεγονός, πότε και από ποιον ακριβώς έγινε, έτσι ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Τέλος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η οικογένεια της ιστιοπλοΐας είναι μικρή και δεν είχε ακουστεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 15/01/2021