Πολιτική

Αντιπαράθεση στη Βουλή στη… σκιά των εμβολίων

15.01.2021 | 20:59 Eνσωμάτωση

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Κρύος ιδρώτας κύλησε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από την ανακοίνωση της Pfizer στις Βρυξέλλες ότι αδυνατεί προσωρινά να παράξει το συμφωνημένο αριθμό εμβολίων για τον Φεβρουάριο.

Και ενώ η κυβέρνηση επιμένει στο σχεδιασμό της για 20.000 εμβολιασμούς ημερησίως ξέσπασε κόντρα στη Βουλή για την πρόταση του Αλέξη τσίπρα να αγοράσει η ΕΕ την πατέντα των εμβολίων.

«Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η φάιζερ και η άστρα ζένεκα με ένα νόμο και με ένα άρθρο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Την πρόταση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου κατέθεσε για αγορά της πατέντας του εμβολίου από τον περασμένο Δεκέμβριο κατέθεσε στα πρακτικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ε, όχι κύριε Μητσοτάκη δε σας ζητάμε να κρατικοποιήσετε τη Pfizer.  Είχατε δημόσια υπερασπιστεί αυτή την πρόταση» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό να του απαντά: «Αυτό είναι είδηση περσινή κύριε Τσίπρα».

Μετά την ψυχρολουσία της Pfizer, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ρυθμό παράδοσης των εμβολίων απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι καθυστερούν οι εμβολιασμοί.

«Εάν είχαμε προχωρήσει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα προεξοφλώντας ότι θα λαμβάναμε τα εμβόλια της Pfizer υπήρχε ο κίνδυνος να μην έχουμε να κάνουμε τη δεύτερη δόση σε αυτούς που κάναμε την πρώτη» είπε ο πρωθυπουργός.

«Και σήμερα έρχεστε και λέτε δεν εμβολιάζουμε γιατί δεν έχουμε εμβόλια και μας κάνετε και επίθεση ότι σας λέμε πάρτε πρωτοβουλίες στην Ευρώπη. Ήταν λέει last year» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχατε πει ότι μέχρι το τέλος του μήνα ςθα πάρετε άλλες 180.000 από τη Pfizer και αναρωτιέμαι ανα αυτά είναι που λέτε ότι δεν θα πάρετε» σημείωσε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά.

Με αιχμές στο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε το θέμα της επάρκειας των εμβολίων ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Κοροϊδεύετε ότι Η ΕΕ και τα μονοπώλια μπορούν να λειτουργήσουν με βάση τα πραγματικά συμφέροντα των λαών» τόνισε, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για «ένα ξεκάθαρο κυβερνητικό εμβολιακό φιάσκο».

Ο Πρωθυπουργός στην πρωτολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία ανακοίνωσε την παράταση της κάλυψης κατά 80% από το κράτος για τις πλητώμενες επιχιερήσεις και για το μήνα Φεβρουάριο καθώς και την παράταση για δυο μήνες των επιδομάτων ανεργίας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/01/2021