Ελλάδα

Lockdown: «Κλειδώνει» το άνοιγμα των καταστημάτων – Τι θα γίνει με εμπορικά, σχολεία και εστίαση

14.01.2021 | 16:54

Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Μόλις δώσουν το πράσινο φως ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Το «πράσινο φως» από τους ειδικούς αναμένουν οι καταστηματάρχες για να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους από την ερχόμενη Δευτέρα (18 Ιανουαρίου). Το πιθανό αυτό άνοιγμα, όμως, θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους ως προς τον τρόπο λειτουργίας.

Συγκεκριμένα από τις αρχές της εβδομάδας η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος, τονίζοντας πως βλέπει θετικά το άνοιγμα της αγοράς.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το παραπάνω βήμα αποτελεί στόχο και του ίδιου του πρωθυπουργού, καθώς όπως διεμήνυσε και ο ίδιος σε πρόσφατή συνέντευξή του είναι επιθυμία του να ανοίξει η αγορά έστω και με τη μέθοδο του click away.

Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής

Από την άλλη πλευρά φαίνεται πως και οι ειδικοί είναι υπέρ του ανοίγματος των μαγαζιών υπό αυστηρά πάντα μέτρα, καθώς τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν στα χέρια τους, τους επιτρέπουν να δώσουν το πράσινο φως.

Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν όμως είναι να δώσουν το σήμα και για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς όπως αναφέρουν είναι μία δύσκολη απόφαση που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά σε συνδυασμό με το άνοιγμα της αγοράς.

Η κυβέρνηση λοιπόν αναμένει αύριο να ακούσει το «ναι» από την επιτροπή των ειδικών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας φαίνεται πως δίνει το περιθώριο για μία τέτοια κίνηση.

Άλλωστε τόσο κυβέρνηση όσο και ειδικοί συμφωνούν πως οι μικρές επιχειρήσεις επλήγησαν περισσότερο απ΄όλους κατά το δεύτερο κύμα, με αποτέλεσμα ήδη πολλοί επιχειρηματίες να έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά τους.

Αν γίνει αυτό όμως στη ζωή μας θα μπει μια καινούργια μέθοδος αγοράς, αυτή του click in shop, όπου ο πολίτης θα μπορεί να μπαίνει μέσα στο κατάστημα για να κάνει τις αγορές του με πολύ αυστηρά μέτρα.

Άνοιγμα αλά Ιταλία

Υπενθυμίζεται πως το click in shop έχει εφαρμοστεί ήδη και σε χώρες του εξωτερικού, όπως στην Ιταλία.

Θεωρείται μάλιστα ίσως το πιο ασφαλές σχέδιο ώστε να ανοίξουν τα καταστήματα για το ευρύ κοινό χωρίς να προκληθεί συνωστισμός.

Πάντως τόσο στη περίπτωση της Ιταλίας, όσο και σε άλλες χώρες, το click in shop δεν συμπεριελάμβανε τα εμπορικά καταστήματα, την λειτουργία των οποίων φαίνεται να φοβούνται και οι ειδικοί.

Πώς θα ανοίξει η αγορά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, η κυβέρνηση προκρίνει άνοιγμα των καταστημάτων με… δύο click.

Click away για το σύνολο των επιχειρήσεων, που θα μπορούν να εξυπηρετούν καταναλωτές στο εξωτερικό τους ύστερα από ραντεβού, και click in shop για τους κλάδους της ένδυσης, της υπόδησης και της χρυσοχοΐας.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι καταναλωτές θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να μπουν στο εσωτερικό του καταστήματος και να δοκιμάσουν τα προϊόντα που επιθυμούν.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, πάει πιο πίσω – χρονικά – καθώς φαίνεται ότι δίνεται προβάρισμα στο άνοιγμα της αγοράς.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, μοιάζει σχεδόν απίθανο το άνοιγμα αυτών των σχολικών βαθμίδων την επόμενη εβδομάδα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται λοιπόν, σε κάθε περίπτωση όμως οι μετακινήσεις των πολιτών θα συνεχίσουν να γίνονται με αυστηρούς περιορισμούς και ύστερα από SMS στο 13033.

 

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 14/01/2021

Ελλάδα