Πολιτική

Σε αχαρτογράφητα νερά ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας

13.01.2021 | 21:26 Eνσωμάτωση

Σε θολό τοπίο ξεκινά η προετοιμασία των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου, καθώς ήδη η Άγκυρα επιχειρεί να ανοίξει θέματα τα οποία η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι δεν μπαίνουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Εξαιρετικά δύσκολο προμηνύεται το έργο της ελληνικής αποστολής στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου, δεδομένου του τοπίου που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα, θέτοντας επί τάπητος σειρά θεμάτων που αποτελούν κόκκινη γραμμή για την Αθήνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες με ανακοίνωση του Στειτ Ντιπάρτμεντ, υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως οι διερευνητικές θα γίνουν για θέματα θαλασσίων ζωνών.

«Χαιρετίζουν τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες πάνω σε θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Την έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών χαιρέτισε και το Βερολίνο, με την εκπρόσωπο του υπ. Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ να σημειώνει: «Χαιρετίζουμε ρητά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει ότι οι διερευνητικές συνομιλίες».

Η Τουρκία ωστόσο συνεχίζει να προκαλεί με παράνομες δεσμεύσεις περιοχής στο βόρειο Αιγαίο για ασκήσεις χθες και σήμερα ενώ προχώρησε και σε επίδειξη δύναμης, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο από την επιτυχημένη δοκιμή του τρίτου πρωτότυπου μη επανδρωμένου αεροσκάφους μεγάλων επιδόσεων τύπου Ακιντζι.

Η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό της μαραθώνιο με τον Νίκο Δένδια σε Λισαβώνα και Ρώμη, από όπου τράβηξε με διπλωματικό τρόπο το αυτί της Ιταλίας, για την στάση της στο θέμα των Ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία.

Σε στρατιωτικό επίπεδο ξεκίνησε σήμερα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας στην Κρήτη συνεκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας, των Η.Π.Α. και της Κύπρου ενώ αύριο αναμένεται η ψήφιση στην Ολομέλεια της συμφωνία για την απόκτηση των μαχητικών RAFALE σε μια περίοδο που η Άγκυρα επισημοποίησε την στρατιωτική της συμμαχία με το Πακιστάν που είναι πυρηνική δύναμη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/01/2021