Ελλάδα

Ο εντεινόμενος κίνδυνος των deep fake βίντεο

13.01.2021 | 00:26 Eνσωμάτωση

Η αλήθεια κινδυνεύει από την εξάπλωση των deep fake βίντεο και αδήριτη κρίνεται η ανάγκη αντιμετώπισής τους, τόσο θεσμικά όσο και ατομικά.

«Η Δημοκρατία είναι κάτι πολύ εύθραυστο. Πιο εύθραυστο απ’ ότι θέλετε να πιστεύετε. Αν αποτύχει η εκλογική διαδικασία δεν υπάρχει Δημοκρατία. Εγώ δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα. Το κάνετε εσείς στους εαυτούς σας…», φέρεται να λέει στο εικονικό διάγγελμά του ο Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Όχι ο ίδιος δηλαδή, αλλά η μορφή του… σε ένα βίντεο deep fake.

Ερωτηθείς για το αν τα deep fakes κερδίζουν έδαφος και μπορούν να απειλήσουν μέχρι και με κατάρρευση των θεσμών ο κ. Πιερρακάκης, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως: «είναι τέτοια η ανάγκη να μην υπάρξει αυτό, [η κατάρρευση των θεσμών], ώστε πάρα πολύ γρήγορα θα υπάρχουν οι θεραπείες, λύσεις.

Υπάρχουν οι θεραπείες που έχουν αναπτυχθεί στο μεσοδιάστημα για πράγματα που είδαμε στο παρελθόν; Υπάρχουν. Δεν θα ξαναδούμε το ίδιο πρόβλημα εύκολα. Αλλά διαρκώς θα έχουμε νέα πρόβληματα για να αντιμετωπίσουμε. Και σίγουρα ένα από αυτά θα είναι αυτό για το οποίο μιλάμε, γι αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσηλωμένοι».

«Μην νομίζετε ότι οι άλλες χώρες είναι πολύ πιο έτοιμες από την Ελλάδα. Γίνονται πολλά βήματα, εταιρείες επενδύουν με data center στη χώρα μας, αυτό μόνο προς όφελος μπορεί να είναι», σημείωσε από πλευρά του ο κ. Βασίλειος Παπακώστας, Δ/ντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Τα deep fake είναι ένα φαινόμενο που αν δεν προβλέψουμε, και δεν προνοήσει η πολιτεία να φτιάξει ένα ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για να τιμωρούνται οι πράξεις αυτές, αν κάποιος δημιορυγήσει ένα βίντεο deep fake δύσκολα θα τιμωρηθεί», τόνισε ο Μανώλης Σφακιανάκης πρόεδρος διεθνούς Ινστιτούτου κυβερνοασφάλειας.

«Το φαινόμενο θα επιτίνεται και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια εμπιστοσύνης», ανέφερε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γορανίτης ενώ η Κέλλυ Ιωάννου Ιδρύτρια TheNextU, Διευθύντρια CSI Institute, Κλινική-Εγκληματολόγος υπογράμμισε: «να είμαστε υποψιασμένοι πλέον και στο τι βλέπουμε και στο τι ακούμε, ακόμα και τα μάτια και η ακοή μας μπορούν να μας διαψεύσουν».

Videos & Απoσπάσματα από Mega Stories - 13/01/2021