Ελλάδα

MEGA Stories: Τα deep fake βίντεο και η Ελλάδα

13.01.2021 | 01:22 Eνσωμάτωση

Για το φαινόμενο των deep fake βίντεο και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χρήστες των social media, μίλησαν στην εκπομπή MEGA Stories ο marketing technologist Νίκος Κανέλλης και ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης.

«Τα deep fake είναι ο συνδυασμός του deep learning και του fake, είναι ουσιαστικά τεχνητή νοημοσύνη, όπου αλλάζει το πρόσωπο του ενός ανθρώπου με τον άλλο» σημείωσε ο κ. Κανέλλης.

Όπως τόνισε ο κ. Σφακιανάκης, το πρώτο deep fake βίντεο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια αλγορίθμων και νευροζωνικών δικτύων, σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη.

«Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει τεχνητή νοημοσύνη, θα πρέπει να φανταστούμε έναν άνθρωπο να δείχνει ένα “μονοπάτι” σε ένα υπολογιστή και αυτός να μαθαίνει μόνος του. Κατά πόσο οι εντολές και τα “μονοπάτια” που θα δείξει κάποιος είναι κακόβουλα, είναι στο χέρι του»  συμπλήρωσε ο Νίκος Κανέλλης.

«Το deep fake μπορούμε να το “φτιάξουμε” και στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει σημειωθεί κάποια ενέργεια με deep fake σε εγκληματικό επίπεδο» πρόσθεσε ο Μανώλης Σφακιανάκης.

«Μόλις τα deep fake αρχίσουν να εξαπλώνονται στην Ευρώπη, θα υπάρξουν περιπτώσεις και στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την τιμωρία κάποιου που χρησιμοποιεί deep fake βίντεο.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Stories - 13/01/2021