Υγεία

Εμβόλιο κορωνοϊός: 111 νοσοκομεία και 144 κέντρα υγείας στη μάχη του εμβολιασμού

13.01.2021 | 20:11 Eνσωμάτωση

Στις 16 Ιανουαρίου προβλέπεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 85 ετών, αν και δεν λείπουν τα προβλήματα στη διαδικασία των ραντεβού. Το σύστημα άνοιξε από σήμερα και για τους ιδιώτες ιατρούς, οι ιατρικοί σύλλογοι πάντως υποστηρίζουν ότι θα ήταν όλα ευκολότερα, εάν τα εμβόλια δίνονταν απευθείας σε αυτούς. Χθες, πέρασε τα σύνορα και το πρώτο φορτίο με 8.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna, η πορεία των εμβολιασμών, ωστόσο, εξακολουθεί να τροφοδοτεί πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες του κρατικού μηχανισμού για την έναρξη των εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό. Στο πρόγραμμα εμβολιασμών έχουν μπει 106 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 στρατιωτικά. Σε αυτά, στις 20 Ιανουαρίου, προστίθενται τα πρώτα 144 εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας.

Ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 85 ετών ξεκινά στις 16 Ιανουαρίου. Ήδη, έχουν κλειστεί περισσότερα από …. ραντεβού. Ωστόσο, τα παρατράγουδα συνεχίζονται.

Σε άλλη περίπτωση, το σύστημα δίνει διαθέσιμο ραντεβού μόνο για την πρώτη δόση…

Από σήμερα η πλατφόρμα για τα ραντεβού άνοιξε και για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς. Δεκάδες είναι οι αναφορές γιατρών που το σύστημα δεν αναγνώρισε το ΑΜΚΑ τους.

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων από Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ. Σε κάποιες περιοχές όμως ακόμα δεν έχουν καν αρχίσει…

Χθες, φορτηγά με 8.000 δόσεις από το εμβόλιο της Moderna, πέρασαν από τον Προμαχώνα.  Σε σύγκριση με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο φυλάσσεται στους -70 βαθμούς κελσίου, το εμβόλιο της Moderna αποθηκεύεται στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου. Επίσης η δεύτερη δόση γίνεται μετά από 28 ημέρες, ενώ της Pfizer μετά από 21.

Συνολικά, η Ελλάδα αναμένεται να έχει παραλάβει μέχρι τέλος Μαρτίου 240.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna και 1.348.425 δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την επάρκεια των εμβολίων δεσμεύτηκε για 25 εκατ. δόσεις με 2 εκατ. Έλληνες να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το Πάσχα.

Για επιτελική ανικανότητα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να βλέπει παντού αποτυχίες. Η διαρκής επένδυση στην καταστροφή έρχεται σε αντίθεση με τα αισθήματα και τις προσδοκίες των Ελλήνων. Το σχέδιο εμβολιασμού θα υλοποιηθεί και η χώρα μας θα κερδίσει και αυτή τη μάχη.»

Ο πρόεδρος της Pfizer ανακοίνωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία θα αυξήσει την δυνατότητα παραγωγής της, από τα 1,3 δις εμβόλια στα 2 δις.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/01/2021