Ελλάδα

Κορωνοϊός : «Πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλεί το άνοιγμα της αγοράς – Αυστηρό lockdown στη Βοιωτία

12.01.2021 | 16:43 Eνσωμάτωση

Τι και αν οι ειδικοί επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως κάθε αύξηση στην κυκλοφορία σημαίνει αυξημένο κίνδυνο διασποράς; Η κίνηση στους δρόμους παραμένει σε επίπεδα προ lockdown και όχι μόνο τις ώρες που τα παιδιά πάνε στο σχολείο ή γυρνάνε σπίτι. Παράλληλα, ορόσημο για το άνοιγμα της αγοράς είναι η 18η Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση θέλει κάτω από την πίεση οικονομικής κατάρρευσης στην αγορά να ανοίξει τα καταστήματα, από την άλλη περιμένει την εισήγηση των λοιμοξολόγων για να πάρει την τελική της απόφαση.

Πληροφορίες του MEGA λένε πως το πιθανότερο σενάριο είναι από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής αλλά και το λιανεμπόριο. Υπάρχει πρόταση, λέει ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, και έχει επικαιροποιηθεί.

Πάντως, η πλειοψηφία της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων φαίνεται να μην επιθυμεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα

Το click away θα επανέλθει για όσα καταστήματα λειτούργησαν έτσι και στις γιορτές πλήν των καταστημάτυων ένδυσης και υπόδησης που θα λειτουργήσουν με click in shop. Αυτό θέλουν και οι έμποροι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΜEGA, μέχρι 4 άτομα θα μπαίνουν σε ένα κατάστημα 100τμ και ένας επιπλέον πελάτης θα μπάινει ανά 15 επιπλέον τ.μ. Θα υπάρχει χρονικό όριο για την παραμονή στο κατάστημα και κάθε πελάτης θα μετακινείται με SMS που θα αναφέρει την ημέρα, την ώρα, τη διέυθυνση και το όνομα του καταστήματος.

Ορατός ο κίνδυνος σκληρότερου lockdown

Οι ειδικοί, από την άλλη, εμφανίζονται βέβαιοι πως κάθε άνοιγμα της αγοράς θα σημαίνει και αύξηση στα κρούσματα και ο κίνδυνος για σκληρότερο λοκντάουν είναι μπροστά.

Εκτιμούν επίσηγς ότι στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, τα κρούσματα θα έχουν αγγίξει τα 2.000, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και φέρνοντας πάλι στο προσκήνιο το σκληρό lockdown.

Αυστηρό lockdown σε ολόκληρη τη Βοιωτία

Αποκλεισμένη είναι η Βοιωτία προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού.

Στην πόλη, όμως, η εικόνα είναι διαφορετική. Οι πολίτες καταγγέλλουν στη κάμερα πως τα μέτρα στην Βοιωτία παραμένουν χαλαρά παρά το σκληρό lockdown.

Ο ΕΟΔΥ σαρώνει τον νομό με τα θετικά κρούσματα να εντοπίζονται μπροστά στην κάμερα. Η αρχή του κακού φαίνεται πως έγινε σε μία κηδεία.

O Δήμαρχος αλλά και οι γονείς σημειώνουν πως είναι αντιφατικό να μένουν ανοιχτά τα σχολεία, αφού παρατηρείται ακόμα και τώρα συνωστισμός.

Υπάρχει ανησυχία για τα ενεργά κρούσματα που αυξανουν τον φόβο διασποράς του κορωνοϊού λόγω των πολλών εργοστασίων όπου εργάζονται εργάτες από άλλες γειτονικες περιοχές.

Οι εκκλησίες και οι αφίξεις από γύρω περιοχές, καθώς η Βοιωτία είναι βιομηχανική περιοχή, θεωρούνται οι βασικές αιτίες της έξαρσης του ιού.

Στην πρωτεύουσα του νομού, Λειβαδιά, ο Δήμαρχος επιμένει ότι υπάρχουν μόνο 22 ενεργά κρούσματα και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ολόκληρη η Περιφέρεια μπήκε σε τόσο σκληρό lockdown, αφήνοντας υπόνοιες για απόκρυψη κρουσμάτων.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 12/01/2021