Κόσμος

Τουρκία : Πρόστιμο-μαμούθ για την Halk Bank

12.01.2021 | 18:15 Eνσωμάτωση

Φωτιά βάζει στην Τουρκία το πρόστιμο μαμούθ που απειλει την τουρκική τράπεζα Halk Bank.

Συμφωνα με τα αμερικανικά μέσα το κατηγορητήριο αναφέρει οτι η τουρκική τράπεζα βοήθησε το Ιράν ανα διαφύγει πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις οικονομικές κυρώσιες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πρόστιμο με το οποίο φαίνεται τώρα να απειλείται η Halk Bank αγγίζει τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν τελικά το πρόστιμο επιβληθεί αυτό θα σημάνει ίσως και την απόλυτη οικονομική καταστροφή για την χώρα.

Αμερικανοτουρκική φιλία γαμπρών

Η εμπλοκή του Αλμπαϊράκ ξεκινά από το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε η Aktif Bank, που ανήκε στην Calik Holding, για «να διευκολυνθούν» ιρανικοί τραπεζικοί λογαριασμοί που κανονικά δεν μπορούσαν να δέχονται συνάλλαγμα.

Ο Αλμπαϊράκ διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και αυτή η «διπλωματία μεταξύ των γαμπρών» φαίνεται πως είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για το σκάνδαλο της Halkbank,της τουρκικής τράπεζας μέσω της οποίας φέρεται να γινόταν ξέπλυμα χρήματος για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Άφαντος ο γαμπρός του Ερντογάν

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονος οτι ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ παραμένει άφαντος εδώ και τουλάχιστον 2 μήνες. Μετά την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.

Οι λογαριασμοί του είναι ανενεργοί και δεν έχει γίνει γνωστό αν τους έπαυσε ο ίδιος ή η τουρκική κυβένρηση.

Η πτώση Τραμπ φέρνει την ώρα της αλήθειας

Η ήττα του Αμερικανού προέδρου φαίνεται πως έφερε και το τέλος των αλλεπάλληλων αναβολών που έπαιρνε η εκδίκαση της υπόθεσης με τελευταία δικαιολογία την πανδημία του κορονοϊού και την αδυναμία των δικηγόρων να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να συναντηθούν με τους πελάτες τους.

Η εκδίκαση της απόφασης έχει οριστεί για την 1η Μαρτίου, αφού απορρίφθηκε και το τελευταίο αίτημα αναβολής που κατέθεσε η Halkbank ζητώντας μετάθεση για το 2022.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 12/01/2021