Ελλάδα

Κορωνοϊός : Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους άνω των 85 ετών – Δείτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού

12.01.2021 | 16:53 Eνσωμάτωση

Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα στα φαρμακεία της χώρας από ηλικιωμένους που έπαιρναν να κλείσουν για ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό άνοιξε για τους υπερήλικες άνω των 85 ετών με τους περισσότερους πάντως να επιλέγουν το φαρμακείο της γειτονιάς τους για να εξυπηρετηθούν.

Με την αστυνομική ταυτότητα και τον ΑΜΚΑ, οι πολίτες μπορούν να κλείσουν στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία τα ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση εμβολιασμού.

Αφού μπουν τα στοιχεία του πολίτη, το σύστημα βγάζει τα πιο κοντινά εμβολιαστικά κέντρα- ημερομηνίες διαθέσιμες ώρες και επιλογές.

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην αύλη συνταγογράφηση έχουν αρχίσει ήδη να λαμβάνουν sms στα κινητά τους με την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο εμβολιασμού.

Μπαίνοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr, οι πολίτες μπορούν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους με τους κωδικούς taxisnet,
ΑΜΚΑ και ονοματεπώνυμο.

Τα… παρατράγουδα

Δεν έλειψαν όμως και τα ευτράπελα όπως στη Ρόδο όπου το σύστημα έστελνε τους κατοίκους να εμβολιαστούν στη Λέρο καθώς δεν ανίχνευε το εμβολιαστικό κέντρο του νησιού.

Πήραν μηνύματα και τους καλούσαν να παρουσιαστούν σε εμβολιαστικά κέντρα σε γύρω νησιά, στην Κάλυμνο που είναι και σε lockdown, στην Κω, στη Λέρο. Λίγες ώρες αργότερα το πρόβλημα λύθηκε με παρέμβαση του διοικητή της 2Ης ΥΠΕ.

Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού ζητά ο Μητσοτάκης

Tweet για την έναρξη των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ νωρίτερα πρότεινε στην πρόεδρο την Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουολα φον ντερ Λάιεν την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού ώστε να μπορούν να μετακινούνται εύκολα χωρίς περιορισμούς όσοι έχουν εμβολιαστεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μάλιστα προσχέδιο, ζητώντας να υιοθετηθεί μια κοινή πολιτική και από τους 28.

Στη μάχη και τα κέντρα υγείας

Στα νοσοκομεία, και όχι στα κέντρα υγείας, αναμένεται να εμβολιαστούν οι πρώτοι πολίτες στις 16 Ιανουαρίου με τα Κέντρα Υγείας να ρίχνονται στη μάχη 4 ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 20 του μηνός.

Παρά τις αμφιβολίες για την επάρκεια των δόσεων, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει μέσω της συμφωνίας Κομισιόν με τη Pfizer και Μoderna εμβόλια για 15 εκατομμύρια πολίτες.

Θετικά είναι τα μηνύματα και από τη διεθνή παραγωγή εμβολίων καθώς, ανοσία μέχρι και 1 χρόνο υπόσχεται η Moderna την ώρα που η Astra Zeneca κατέθεσε αίτημα για έγκριση του εμβολίου της στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων. Η γνωμοδότηση αναμένεται να έρθει μέχρι το τέλος του μήνα.

Αυτό είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι δίγλωσσο και μόνο για προσωπική χρήση. Δεν θα ειναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στη χώρα μας, ούτε θα είναι υποχρεωτικό να έχει κάποιος πιστοποιητικό εμβολιασμού για να ταξιδεύσει.

Το πιστοποιητικό περιέχει το ΑΜΚΑ, ονοματεπώνυμο και ημερομηνία γέννησης, πότε έλαβε ο πολίτης την πρώτη και τη δεύτερη δόση, όπως επίσης και ποιας εταιρείας εμβόλιο έλαβε.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 12/01/2021