Πολιτική

Πρόσκληση για έναρξη των διερευνητικών επαφών απηύθυνε ο Τσαβούσογλου

11.01.2021 | 20:09 Eνσωμάτωση

Σε παιχνίδι εντυπώσεων με στόχο να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις επιδίδεται η Τουρκία. Μετά από μια μακρά περίοδο σκληρών προκλήσεων στο Αιγαίο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απήυθυνε πρόσκληση προς την Αθήνα για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου. Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες" τόνισε από την Πορτογαλία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρινίζοντας πως η Ελλάδα περιμένει την επίσημη πρόσκληση για να συζητήσει το ένα και μόνο θέμα που αφορά στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Με την Τουρκία να συνεχίζει να προκαλεί με παράνομες δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις σε βόρειο Αιγαίο και Καστελόριζο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έριξε πυροτέχνημα για έναρξη των διερευνητικών επαφών σε έναν διάλογο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Άγκυρας: Χωρίς προϋποθέσεις…

«Σαν Τουρκία απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση. Σήμερα καλούμε την Ελλάδα να ξεκινήσουμε εντός του μήνα τις διερευνητικές επαφές.»

Η εκτός πρωτοκόλλου κίνηση της Άγκυρας δεν συνοδεύτηκε από καμία πρόσκληση επίσημη προς το Υπουργείο Εξωτερικών. Η Αθήνα επιμένει: Συζήτηση στη βάση του διεθνούς δικαίου για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Υφαλοκρηπίδας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 για τις θαλάσσιες ζώνες.

«Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Όμως ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες.»

Ο Τούρκος Υπουργός βάζει μάλιστα τον Έντι Ράμα και την Αλβανία σε ρόλο οικοδεσπότη για να λυθούν όλα τα θέματα που η Τουρκία θεωρεί διμερή στο τραπέζι του διαλόγου κι ενώ είναι ακόμα πρόσφατες οι εικόνες από το ταξίδι του Αλβανού πρωθυπουργού σε Άγκυρα και Αθήνα αφού πρώτα είχε εξασφαλίσει την απλόχερη στήριξη του Σουλτάνου.

«Με πρόσκληση του Έντι Ράμα είμαι έτοιμος να μεταβώ στα Τίρανα για να συναντηθώ με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια. Πρόκειται για μια πρόσκληση κι ελπίζω η Ελλάδα να μην απορρίψει αυτή την πρόσκληση, αυτή την ευκαιρία.»

«Ο κ. Μητσοτάκης να αποκλείσει κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας για «γκρίζες ζώνες» και «αποστρατικοποίηση νησιών».»

Σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή η συμφωνία για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale και αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή την Τρίτη και την Τετάρτη. Την Πέμπτη η Ολομέλεια θα εγκρίνει την συμφωνία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/01/2021