Ελλάδα

Με μάσκες, αντισηπτικά και… κουβέρτες το άνοιγμα των σχολείων

11.01.2021 | 21:34

Τα παιδιά δεν πήγαν στα σχολεία μόνο με τα αντισηπτικά και τις μάσκες τους αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και με τις κουβέρτες τους. Το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει οδηγία ν ανοίγουν τα παραθύρα στις αίθουσες κάθε 20 λεπτά με αποτέλεσμα στην Χαλάστρα τα παιδιά πήγαν σχολείο με τις κουβερτούλες τους ενώ και σε σχολείο της Κηφισιάς οι γονείς ενημερώθηκαν οτι ίσως χρειαστεί να δώσουν κυβέρτες στα παιδιά τους μέσα στην εβδομάδα εξ αιτιας των χαμηλών θερμοκρασιών που περιμένουμε. Για υπερβάλλοντα ζήλο των διευθυντών κάνει λόγο το Υπουργειο Παιδείας.

Μάσκα….αντισηπτικά και κουβέρτα.  Το μέτρο του αερισμού των αιθουσών ανά 20 λεπτά, ανάγκασε την διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου στη Χαλάστρα να ζητήσει από τους γονείς των μαθητών να εφοδιάσουν τα παιδιά τους και με μια κουβέρτα.

«Εφόσον τα παράθυρα θα πρέπει να είναι ανοιχτά, να αερίζονται πολύ συχνά, σκεφθήκαμε, ακούσαμε άλλα σχολεία για μπουφάν, γαντάκια κτλ, εμείς σκεφθήκαμε μία μικρή κουβερτούλα στα ποδαράκια των παιδιών να μην κρυώνουν.»

Νωρίς το πρωί οι πρώτοι μαθητές που έφταναν στο σχολείο τους μετά από περίπου δύο μήνες κουβαλούσαν μαζί και την κουβέρτα τους.

«Τους άρεσε, πρωτόγνωρο για αυτές, τους άρεσε. Θέλουν να δουν πως θα πάει.»
«Σε περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει -2 βαθμούς τι θα γίνει μετά;»
«θα κάνουμε ότι μας ζητάνε.»

Ωστόσο η πρωτοβουλία της διευθύντριας φαίνεται πως ενδεχομένως να την οδηγήσει σε πειθαρχικό έλεγχο

«Πρόκειται για ένα μεμονωμένο επεισόδιο. Θα διερευνηθεί από το Υπουργείο και θα προχωρήσουμε.»

Ωστόσο ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι αποφασισμένος εάν ζητηθούν από σχολεία του νομού κουβέρτες να προμηθευτεί και να τις διανείμει.

«Θα προβούμε και σε επιπλέον αγορά, αυτές τις μικρές κουβερτούλες, τις φλις για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στη ζεστασιά των παιδιών.»

Οι κουβέρτες θα παραμένουν στις σχολικές αίθουσες και κάθε Παρασκευή οι μαθητές θα τις μεταφέρουν στο σπίτι για πλύσιμο.

Στο 16ο Δημοτικό Σχολείο του Ηρακλείου στην Κρήτη οι 153 μαθητές αναγκάζονται να βγαίνουν διάλλειμα ή να κάνουν γυμναστική στο δρόμο καθώς το προαύλιο είναι πολύ μικρό. Οι καθηγητές τοποθετούν ιμάντες αποκλείοντας τη διέλευση των αυτοκινήτων.

Μπορεί στα περισσότερα σχολεία της Κρήτης η επανέναρξη να κύλησε ομαλά, ωστόσο υπήρχαν και κάποιες εξαιρέσεις. Βρισκόμαστε στο 16ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου και όπως μπορείτε να δείτε εδώ ο συγχρωτισμός είναι αδύνατο να αποφευχθεί κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Τα παιδιά προαυλίζονται στο δρόμο και οι διαγραμμίσεις που βλέπετε πίσω μου είναι εκείνες που καθορίζουν τα όρια ανά τμήμα.

«Το ένα τμήμα προαυλίζεται στη μια λωρίδα και το άλλο στην άλλη και τα μικρά στην μικρή αυλή.»

«Έχω δύο παιδιά. Όπως βλέπετε αναμφισβήτητα η κατάσταση είναι απαράδεκτη»

Μετά το σχόλασμα των μαθητών οι ιμάντες αφαιρούνται και ο δρόμος δίνεται και πάλι στην κυκλοφορία.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11/01/2021

Ελλάδα