Υγεία

Κορωνοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό 60.000 ηλικιωμένων άνω των 85 ετών

11.01.2021 | 21:25 Eνσωμάτωση

Εξήντα χιλιάδες ηλικιωμένοι, άνω των 85 ετών, που έχουν γραφτεί στη άυλη συνταγογράφηση, αναμένεται να ειδοποιηθούν από τις επόμενες ώρες προκειμένου να μάθουν ποια ημέρα πρόκειται να εμβολιαστούν.

Η πλατφόρμα εμβολιασμού άνοιξε για τους άνω των 85 ετών. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στη άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα γραπτό μήνυμα με την ημερομηνία που θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιό τους, με τα πρώτα ραντεβού να είναι για τις 20 Ιανουαρίου.

Στη μάχη του ραντεβού τα φαρμακεία

Άλλοι ζητούσαν ενημέρωση από τον φαρμακοποιό τηλεφωνικά για να μπορέσουν να κλείσουν ένα ραντεβού και λάβουν το πολυπόθητο γραπτό μήνυμα με την ημερομηνία για τον εμβολιασμό τους.

Καλοκαίρι με ανοσία

Ο ρυθμός των εμβολιασμών απέχει πολύ από το αναμενόμενο, ωστόσο ο σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι 44.620 δόσεις εμβολίων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα κρίνονται ικανοποιητικές, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο παγκοσμίως στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί.

Ο ρυθμός θα επιταχυνθεί όταν προστεθεί στις παρτίδες των εμβολίων και αυτό της Μoderna που η Ελλάδα, μέχρι τέλος Ιανουαρίου, θα έχει λάβει 424.624 δόσεις.

Παρά τις ανησυχίες για την επάρκεια των εμβολίων, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει υπερεπάρκεια εμβολίων μέσα από τη συμφωνία της Κομισιόν με τις Pfizer και Moderna με εμβόλια για 15 εκατομμύρια πολίτες.

Μάλιστα, ότι ρυθμός θα επιταχυνθεί σε τέτοιο βαθμό που το καλοκαίρι η χώρα θα έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού, εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.

«Πόλεμος» στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη υπάρχει έντονη δυσφορία για διμερείς συμφωνίες κρατών μελών με φαρμακευτικές εταιρείες.

Η ΕΕ προχωρά σε νέες συμφωνίες με τις άλλες εταιρείες που αναμένουν έγκριση του εμβολίου, τορπιλίζοντας τις όποιες συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ κυβερνήσεων και πολυεθνικών εταιρειών.

Από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι η συμφωνία της Κομισιόν με τις εταιρείες είναι νομικά δεσμευτική για όλα τα κράτη μέλη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/01/2021