Ελλάδα

Φόβοι επιστημόνων για ολέθριες συνέπειες από την χαλάρωση των γιορτών

11.01.2021 | 20:02 Eνσωμάτωση

Τον φόβο ότι ενα τρίτο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών για στην χώρα μας εκφράζουν πλεον ανοιχτά οι επιδημιολόγοι . Προειδοποιούν ότι το επιδημιολογικό αποτύπωμα των εορτών θα το δούμε στο τέλος του μήνα , ο καθηγητής Σαρηγιάννης μάλιστα μιλά για 1.000 κρούσματα την ημέρα στο τέλος Ιανουαρίου και για 2.000 κρούσματα στα τέλη Φεβρουαρίου. Για σοκ και δεος μιλά ο καθηγητής Σύψας υπογραμμίζοντας την κόπωση που υπάρχει στο σύστημα Υγείας.

Ισχυρές ενδείξεις πως τις επόμενες μέρες τα κρούσματα κορωνοϊού θα είναι αυξημένα σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες.

«Περιμένουμε να δούμε στο τέλος της εβδομάδας την κινητικότητα των Χριστουγέννων και μετά για την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η κινητικότητα των εορτών πυροδότησε έναν νέο κύκλο διασποράς, που αφορά κυρίως άτομα ηλικίας 18-39 ετών. Αν και δεν νοσούν βαριά, οι νέοι αποτελούν ικανότατους μεταδότες.

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πλέον μέσα στον οικογενειακό ιστό με αποτέλεσμα πολλά μέλη της ίδια οικογένειας να νοσηλευόνται μαζί σε νοσοκομεία

«ήδη έχουμε αρχίσει να νοσηλεύουμε οικογένειες που νόσησαν στις 29 Δεκεμβρίου»

35 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί μετά τις γιορτές στα Καλύβια Τρικάλων, ένα χωριό μόλις 1.900 κατοίκων. Νέα εστία και στο Γηροκομείο Καλαβρύτων, όπου έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, με σύμμαχο τον καλό καιρό, οι Έλληνες ξεχύθηκαν σε δρόμους και σε παραλίες. Τα επόμενα 24ωρα θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν σημαντικά, ευνοώντας την ενδοοικογενειακή μετάδοση της λοίμωξης.

Η ερευνητική ομάδα του κυρίου Σαρηγιάννη υπολογίζει ότι στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, τα κρούσματα θα έχουν αγγίξει τα 2.000, ασκώντας πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Βήμα- βήμα το άνοιγμα

Το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργήσει ως τεστ αντοχής για την σταδιακή άρση του lockdown, καθώς τα σχολεία λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής της διασποράς στην κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάζει κάθε Παρασκευή και στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα ανακοινώνει της αποφάσεις της κυβέρνησης.

Οι ειδικοί φοβούνται πως ένα βιαστικό άνοιγμα θα εκτοξεύσει τα κρούσματα και γι’ αυτό ζητούν τα επόμενα βήματα να γίνουν ένα τη φορά.

«Αν ανοίξουν ταυτόχρονα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, λιανεμπόριο, πώς θα ξέρουμε πού οφείλεται η αύξηση;».

Οι καιρικές συνθήκες, η συμπεριφορά και η υπευθυνότητά μας σε συνδυασμό με τις σωστές αποφάσεις θα είναι τελικά ο συνδυασμός που θα κρίνει πότε θα βγούμε από το τούνελ του lockdown.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/01/2021