Οικονομία

Οι παγίδες και οι προθεσμίες για το επίδομα θέρμανσης – Τι αυξήσεις θα δουν οι μισθωτοί τέλη Ιανουαρίου

09.01.2021 | 07:44 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησαν οι κ.κ. Κώστας Τσουκαλάς, δικηγόρος, Ματίνα Τριανταφύλλη, δικηγόρος, εργατολόγος, και Μιχάλης Αντωνόπουλος, φοροτεχνικός, αναφορικά με τις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, τις αυξήσεις που θα έχουν οι μισθωτοί, αλλά και τις πληρωμές που αναμένονται μέσα στον Ιανουάριο.

Τη Δευτέρα είναι η τελευταία προθεσμία για να κάνουμε αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης. Για να κάνουμε την αίτησή μας, μπαίνουμε στο aade.gr, με τους κωδικούς του Taxisnet. Σημεία – κλειδιά που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι στο τιμολόγιο πρέπει να αναγράφεται το ΑΦΜ του δικαιούχου και ο αριθμός παροχής ρεύματος και να φαίνεται η πρώτη κατοικία.

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν βάλει πετρέλαιο μέχρι τις 31/12, θα πληρωθούν μέχρι τις 31/01. Όσοι αγοράσουν πετρέλαιο μέχρι τέλη Φλεβάρη, θα πληρωθούν μέχρι 31/03.

«Ελπίζουμε να δώσει παράταση, οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές, ερχόμαστε και από γιορτές, οπότε θα ήταν καλό να δοθεί μια παράταση. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Βάζουμε τον κωδικό όπως στις περισσότερες πλατφόρμες και ακολουθούμε και συμπληρώνουμε τα στοιχεία που χρειάζεται. Δεν μας έχει δοθεί κάποια απόφαση για το πώς θα υπολογιστεί το ποσό της επιδότησης», είπε ο κ. Αντωνόπουλος.

Τι αυξήσεις θα δουν οι μισθωτοί τέλη Ιανουαρίου

Αυξήσεις αναμένεται να δουν στα τέλη του μήνα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Π.χ. ένας εργαζόμενος που λαμβάνει 800 ευρώ μεικτά θα δει αύξηση γύρω στα 10 ευρώ το μήνα, και 134 ευρώ το χρόνο.

«Έχουν πολλά χρόνια να δουν αύξηση οι εργαζόμενοι. Τέλος του μήνα θα δουν την αύξηση από τη μείωση των εισφορών και από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης. Είναι ένα μικρό αλλά όχι ασήμαντο ποσό», είπε σχετικά η κ. Τριανταφύλλη.

«Οι εισφορές ήταν συνολικά στο 40%, και τώρα πηγαίνουν περίπου στο 36,5%. Όσοι μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνεται ο μισθός. Η κυβέρνηση έχει πει ότι μακροπρόθεσμα θα έχουμε περαιτέρω μείωση, αρκεί αυτή να μη γίνεται από τον κλάδο σύνταξης», είπε από την πλευρά του ο κ. Τσουκαλάς.

Μπαράζ πληρωμών τον Ιανουάριο

Πολλές είναι οι πληρωμές που αναμένεται να γίνουν τον Ιανουάριο.

«Είναι οι αναστολές του Δεκεμβρίου με το επίδομα των 534 ευρώ, θα πληρωθούν από τις 12/01, και αναμένεται να ολοκληρωθεί η πληρωμή μέχρι 15 του Γενάρη. Αναμένουμε επίσης το δώρο Χριστουγέννων, το κομμάτι που αφορούσε σε όσους είχαν αναστολή το μήνα Δεκέμβριο. Έχουμε παρατάσεις για όσους λήγουν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο τα επιδόματα ανεργίας», είπε η κ. Τριανταφύλλη.

Δίμηνη παράταση θα πάρουν και όσοι έχουν την λήξη του επιδόματος ανεργίας μέσα στο Γενάρη.

Τι θα γίνει με τις δόσεις των δανείων πρώτης κατοικίας

«Ακούγεται ότι μπορεί να υπάρξει σχέδιο – γέφυρα και για τα επιχειρηματικά δάνεια. Υπάρχει παράταση του μορατόριουμ αναστολών δόσεων για πληττόμενες επιχειρήσεις και δανειολήπτες έως το Μάρτιο. Οι τράπεζες, όμως, φαίνεται πως προσανατολίζονται στο να επιστρέφεται ο πληττόμενος στην παλιά του δόση σταδιακά», είπε ο κ. Τσουκαλάς.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 09/01/2021