Ελλάδα

Καραντίνα: Με δόσεις και αργά η άρση του lockdown

09.01.2021 | 20:09 Eνσωμάτωση

Ειδήσεις έκρυβαν οι δηλώσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη ο οποίος προσδιόρισε τον μήνα που θα ξεφορτωθούμε τις μάσκες, αλλά και το πότε θα έχουμε ύφεση της πανδημίας.

Πάντως η πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων θα καθορίσει για πόσο ακόμα θα έχουμε lockdown, ενώ ήδη υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την σειρά με την οποία θα ανοίξουν τομείς της οικονομίας.

Το μεγάλο στοίχημα είναι πάση θυσία να αποφύγουμε τρίτο κύμα και η συρρίκνωση του δεύτερου κύματος να συνεχιστεί.

Στόχος είναι μετά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, ενώ παραμένει απροσδιόριστο πότε θα σταματήσουν οι μετακινήσεις με sms.

Όλα μαζί ωστόσο δεν πρόκειται να γίνουν. Η άρση του lockdown θα γίνει σταδιακά καθώς αν ανοίξουν και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες και το λιανεμπόριο κανονικά μαζί μπορεί τα κρούσματα να εκτοξευτουν στα 2.000.

Έτσι σε πρώτη φάση το πράσινο φως στο λιανεμπόριο πιθανότατα θα αφορά την υπηρεσία click away, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το καλοκαίρι πάντως – σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή επιδημιολογίας και μέλους της επιτροπής Γκίκα Μαγιορκίνη στο Πρακτορείο Fm – θα έχουμε ύφεση της πανδημίας.

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού κι εννοώ 40%-50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας».

Δεν απέκλεισε μάλιστα να ξεφορτωθούμε προς το τέλος της άνοιξης τα μέτρα ατομικής προστασίας..

«Νομίζω ότι όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά. Θεωρώ ότι από το Μάιο και μετά ίσως να τα ξεφορτωθούμε».

Η αντιπολίτευση επικρίνει ωστόσο την κυβέρνηση για τη μέθοδο του ακορντεόν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Είναι πολύ κακό και είναι αδίστακτο και απάνθρωπο σε ανθρώπους οι οποίοι πονάνε, υποφέρουνε και περιμένουνε με αγωνία να δούνε τι γίνεται, να τους εμπαίζεις επικοινωνιακά».

«Το κλείσε-άνοιξε, το επιτρέπεται-απαγορεύεται, το να μην ξέρει ο ένας υπουργός τι ανακοινώνει ο άλλος, προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα στους πολίτες και είναι αναποτελεσματικά», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Σε αυτό το κλίμα την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου σε συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός θα καταθέσουν όλοι τις θέσεις τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 09/01/2021