Κόσμος

Σε οριακό σημείο το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας λόγω Covid

09.01.2021 | 20:44 Eνσωμάτωση

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Οι μονάδες της εντατικής γεμίζουν η μία μετά την άλλη στην Αγγλία.

Στο νοσοκομείο του Κέμπριτζ νοσηλεύονται 18 ασθενείς που είναι συνδεδεμένοι με συσκευές ECMO, μέσω των οποίον το αίμα τους οξυγονώνεται εκτός των πνευμόνων.

«Είναι οι πιο βαριά νοσούντες που έχουμε δει ποτέ. Έρχονται σε αριθμούς που δεν έχουμε ξαναδεί» ανέφερε μια νοσηλεύτρια.

Συνολικά στη Βρετανία υπάρχουν 100 κλίνες που είναι εφοδιασμένες με τις συγκεκριμένες συσκευές. Τα αιτήματα για μεταφορά ασθενών σε αυτές ξεπερνούν τις 3.000, αναφέρει στο ρεπορτάζ του το βρετανικό δίκτυο BBC.

«Ξέρω ότι υπάρχει ένα όριο και κάποια στιγμή θα το φτάσουμε. Εάν συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε το τμήμα, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα καταρρεύσει» σημείωσε ο διευθυντής μονάδας ECMO, Άλεν Βούιλστεκε.

Συχνά γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να φροντίσουν και συναδέλφους τους, όπως στο νοσοκομείο του Νόργουιτς.

Με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να έχει εκτοξευτεί πάνω από τις 68.000, η κυβέρνηση καλεί τους Βρετανούς να τηρούν τα μέτρα προστασίας σαν να έχουν ήδη κολλήσει κορωνοϊό.

Στο Λονδίνο ο δήμαρχος κήρυξε κατάσταση συναγερμού.

«Φοβάμαι ότι αυτός ο ιός είναι εκτός ελέγχου. Το σύστημα υγείας στο Λονδίνο κινδυνεύει να καταρρεύσει» σημείωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν.

Εν αναμονή της άφιξης και του εμβολίου τη Moderna στη μάχη κατά του κορωνοϊού, οι ειδικοί καλούν τις αρχές να αυστηροποιήσουν τα περιοριστικά μέτρα, κυρίως περιορίζοντας τις επισκέψεις σε σπίτια.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 09/01/2021