Κόσμος

ΗΠΑ: Το βαλιτσάκι του προέδρου για τα πυρηνικά

09.01.2021 | 20:31 Eνσωμάτωση

Θα μπορούσε ο Τραμπ να προκαλέσει ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα στις 11 ημέρες που του απομένουν στον Λευκό Οίκο;

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόσι, δεν το αποκλείει καθώς χρειάζονται ελάχιστα λεπτά για να εξαπολυθεί ο πρώτος πύραυλος εφόσον το αποφασίσει ο πρόεδρος της χώρας.

Η Πελόσι ζήτησε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του αμερικανικού στρατού να μπλοκάρει την πρόσβαση του Τραμπ σε αυτό που λέμε απλά «κόκκινο κουμπί».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για το βαλιτσάκι με την κωδική ονομασία «μπάλα ποδοσφαίρου», το οποίο κρατά πάντα κάποιος από τους υπασπιστές του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου.

Είτε βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, είτε στο εξωτερικό, ο πρόεδρος συμβουλεύεται τους στρατιωτικούς. Εφόσον αποφασιστεί πυρηνικό πλήγμα, για να ενεργοποιηθεί το βαλιτσάκι πρέπει να επιβεβαιωθεί η προεδρική εντολή. Για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος έχει πάντοτε πάνω του μια κάρτα, το λεγόμενο «μπισκότο», για να επιβεβαιώσει τον κωδικό.

Μόλις γίνει η επιβεβαίωση δίνεται η εντολή στο Πεντάγωνο και από εκεί με μια νέα σειρά κωδικών μεταφέρεται η εντολή στα σιλό με τους πυρηνικούς πυραύλους και βέβαια στα υποβρύχια που περιπολούν τους ωκεανούς, έτοιμα να καταφέρουν το πρώτο πυρηνικό πλήγμα.

Το βαλιτσάκι αλλάζει χέρια κατά την παράδοση – παραλαβή της εξουσίας. Όμως ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι δε θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του.

Το ερώτημα είναι αν θα έχει μέχρι τότε πρόσβαση στο βαλιτσάκι ή αν θα αναγκαστεί να το παραδώσει ο ίδιος ή κάποιος άλλος στον υπασπιστή του Μπάιντεν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 09/01/2021