Κόσμος

Μαύρη σελίδα για την αμερικανική δημοκρατία

07.01.2021 | 20:00 Eνσωμάτωση

Την πιο σκοτεινή στιγμή στην σύγχρονη Ιστορία τους έζησαν χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες με εναν εξαγριωμένο όχλο να εισβάλλει στην καρδιά στην αμερικανικής δημοκρατίας, το Καπιτώλιο και να επιχειρεί ουσιαστικά χτύπημα συνολικά στην φιλελευθερη δυτική Δημοκρατία.

Διαδηλωτές σπάνε παράθυρα του Καπιτωλίου και εισβάλουν στην αρχή κατά δεκάδες, μετά κατά εκατοντάδες μέσα στο μέγαρο. Είναι 14:30 το μεσημέρι στην Ουάσιγκτον. Χρησιμοποιούν κάγκελα ως πολιορκητικούς κριούς, ενώ κάποιοι σκαρφαλώνουν τους τοίχους. Πλημμυρίζουν το κεντρικό χολ και από εκεί εξαπλώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις … Οι φρουροί μάταια προσπαθούν να τους σταματήσουν με σπρέι πιπεριού και ρόπαλα.

Υπάρχει φόβος οι εισβολείς να έχουν όπλα και εκρηκτικά στα σακίδια τους, ότι θα γίνει μακελειό…

Η κάμερα καταγράφει την προσπάθεια ενός αστυνομικού που επιχειρεί μόνος του να κλείσει το δρόμο σε δεκάδες μανιασμένους ανθρώπους… Υποχωρεί λίγο λίγο, προσπαθεί να τους καθυστερήσει μέχρι να οχυρωθούν βουλευτές και γερουσιαστές στα γραφεία τους… αλλά πολύ γρήγορα συνειδητοποιεί ότι αυτό είναι αδύνατο. Το βάζει στα πόδια, ανεβαίνει τρέχοντας τις σκάλες.

Σφαίρες στο Καπιτώλιο

Στις 14:45 διατάσσεται με καθυστέρηση η εκκένωση της αίθουσας της Γερουσίας και της Βουλής. Καθώς φεύγουν άρον άρον οι γερουσιαστές, οπαδοί του Τραμπ καταλαμβάνουν πρώτα τα θεωρεία και μετά ολόκληρη την αίθουσα. Εισβάλουν σε γραφεία, λεηλατούν και καταστρέφουν.

Σε μια άλλη αίθουσα ταμπουρώνονται πολιτικοί και οι σωματοφύλακες τους. Τραβάνε πιστόλια και ετοιμάζονται για όλα.

Στις 15:20, μια οπαδός του Τραμπ τραυματίζεται στο στήθος από σφαίρα αστυνομικού, μπροστά στην πόρτα όπου είχαν οχυρωθεί οι άνδρες της ασφάλειας. Θα υποκύψει λίγο αργότερα, ενώ ακόμα τρεις άνθρωποι θα βρουν το θάνατο, όχι από σφαίρες αλλά από ανακοπές ή πτώσεις από τις σκαλωσιές, όπως λένε οι αρχές.

Η πρόκληση Τραμπ

Στις 16:15 η κρίση φτάνει σε οριακό σημείο. Είναι επίθεση κατά της δημοκρατίας λέει ο Τζο Μπάιντεν και απατεί από τον ΤΡαμπ να αποσύρει τους οπαδούς του,

«Καλώ τον πρόεδρο Τραμπ να βγει τώρα στην τηλεόραση, να τηρήσει τον όρκο του και να υπερασπίσει το Σύνταγμα. Και να απαιτήσει τον τερματισμό αυτής της πολιορκίας» ανέφερε ο εκλεγμένος πρόεδρος ΗΠΑ.

Στις 16:17, ο Τραμπ κάνει λόγο για Αμερικανούς πατριώτες, εκφράζει κατανόηση για την οργή τους και τους καλεί να επιστρέψουν ειρηνικά στα σπίτια τους.

«Ήταν μια εκλογική απάτη. Αλλά δεν πρέπει να γίνουμε υποχείριά τους. Πρέπει να έχουμε ειρήνη. Για αυτό πηγαίνετε σπίτια σας. Σας αγαπάμε. Είστε εξαιρετικοί» είπε έξω από το Λευκό Οίκο.

Θα χρειαστεί να περάσουν ακόμα δυο ώρες για να απομακρυνθούν οι εισβολείς από το κτίριο, με την επέμβαση και της εθνοφρουράς. Θα επιτεθούν όμως σε δημοσιογραφικούς και τηλεοπτικά συνεργεία που κατέγραφαν τη δράση τους και χαρακτηρίζονται από τον Τραμπ ως εχθρός του λαού.

Εν τω μεταξύ, συνοδεία πάνοπλων πρακτόρων του FBI, έτοιμων για μάχη, γερουσιαστές, βουλευτές και συνεργάτες τους βγήκαν από το καταφύγιο του Καπιτωλίου.

Για τους Αμερικανούς που πάγωσαν μπροστά στις οθόνες τους καθώς και για πολλά εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, ήταν αδιανόητη μια τέτοια επίθεση μέσα στο ναό της Δημοκρατίας. Όμως για την τραμπική ακροδεξιά ήταν κάτι που οραματίζονταν χρόνια, ειδικά οι ομάδες των ρατσιστών που έχουν στρατιωτική οργάνωση.

Φανατικοί οπαδοί του Τραμπ πολιόρκησαν τοπικά Καπιτώλια και σε άλλες πολιτείες. Στο Όρεγκον στη Γιούτα, στη Τζώρτζια, στο Κάνσας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι Τραμπικοί αποχώρησαν μετά από μία με δυο ώρες. Στο Όρεγκον όμως τα επεισόδια διήρκεσαν περισσότερο, με την εμπλοκή και αριστερών διαδηλωτών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/01/2021