Πολιτική

Επεισόδιο με σκάφος του Λιμενικού και τουρκική ακταιωρό στα Ίμια

07.01.2021 | 21:39 Eνσωμάτωση

Σε ναυμαχία με την συμμετοχή σκαφών του λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής εξελίχθηκε επεισόδιο που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Νωρίς το πρωί της Τέταρτης έξι ελληνικά αλιευτικά είχαν απλώσει τα παραγάδια τους κοντά στα Ιμια. Στην περιοχή σπεύδει τουρκική ακταιωρός η οποία με επικίνδυνους ελιγμούς ζητά από τις ελληνικές ψαρόβαρκες να φύγουν. Μάλιστα προκλητικά καταστρέφει και τον εξοπλισμό τους. Οι Έλληνες ψαράδες ειδοποιούν το λιμενικό στην περιοχή σπεύδει το νέο ταχύπλοο Rafnar.

Ψάρευαν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων εμφανίστηκαν αμέσως τρεις τουρκικές ακταιωροί και προσπαθούσα να τους κόψουν τις σημαδούρες και εκεί βέβαια άρχισαν οι επικίνδυνοι ελιγμοί.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος πλευρίζει την τουρκική ακταιωρό. Οι επικίνδυνοι ελιγμοί συνεχίζονται από τον τούρκο κυβερνήτη. Σε κάποια στιγμή τα δυο σκάφη συγκρούονται με αποτέλεσμα το ταχύπλοο του λιμενικού να υποστεί ζημίες στους κινητήρες και την πρύμη.

«Στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος.»

Στην περιοχή σπεύδουν άλλες δυο τουρκικές ακταιωροί καθώς και αντίστοιχα σκάφη του λιμενικού. Για αρκετή ώρα επικρατεί ένταση. Τελικά τα σκάφη και από τις δυο πλευρές υποχωρούν.

Η τουρκική ακτοφυλακή με ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι το περιστατικό έγινε σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

«Πραγματοποιήθηκε παραβίαση των χωρικών υδάτων από δύο σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σωματος, στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια. Κατά τη διάρκεια των ελιγμών σημειώθηκε σύγκρουση ανάμεσα σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και του ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Η Λιμενική Διοίκηση είναι καθήκον να διασφαλίζει την ασφάλεια των θαλασσών μας επτά μέρες την εβδομάδα και όλο το 24ωρο»

Το λιμενικό σώμα έχει ήδη ξεκινήσει την ερευνά για το περιστατικό ενώ σύμφωνα με όσα εχουν διαρρεύσει η συγκεκριμένη τουρκική που ενεπλάκη στην σύγκρουση ακταιωρός έχει και στο παρελθόν αποπειραθεί να εμβολίσει σκάφος του λιμενικού.

Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη επιτήρηση μεγαλύτερο αριθμό σκαφών της ελληνικής ακτοφυλακής ώστε να μην μπορούν να εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα οι τουρκικές ακταιωροί

Λίγες ώρες μετά το περιστατικό ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού με ένα αμφιβόλου πιστότητας και προέλευσης βίντεο από αυτά που συνηθίζει να χρησιμοποιεί η τουρκική «μονταζιέρα» κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα ότι απωθεί τους προσφυγές και μετανάστες με την βία πίσω στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να στέλνει αθώους ανθρώπους στο θάνατο και η Ευρώπη απλά παρακολουθεί. Οι δυνάμεις της Τουρκικής ακτοφυλακής σώζουν ζωές. Καταδικάζουμε σθεναρά την Frontex και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αδιαφορία απέναντι σ’ αυτή την απάνθρωπη συμπεριφορά που συμβαίνει κάθε μέρα

Για άλλη μια φορά βέβαια ο τούρκος υπουργός ξέχασε να αναφέρει το γεγονός ότι κάθε βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες ξεκινά ανενόχλητη από τα τουρκικά παράλια και συχνά συνοδευόμενη και από την τουρκική ακτοφυλακή.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/01/2021