Κόσμος

Σε ρυθμούς lockdown η Ευρώπη

05.01.2021 | 20:36 Eνσωμάτωση

Παράταση του lockdown στην Αγγλία μέχρι τον Μάρτιο εξετάζει η κυβέρνηση Τζόνσον, εφόσον δεν τηρηθούν τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν από σήμερα.

Με μια δραματική έκκληση για πειθαρχία ο πρωθυπουργός Τζόνσον ανακοίνωσε την επιβολή λοκντάουν σε όλη την Αγγλία.

«Tα νοσοκομεία μας υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση από τον κορωνοϊό από την έναρξη της πανδημίας» τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλη τη Βρετανία ενώ στόχος είναι τα 13 εκατομμύρια ως τα μέσα Φεβρουάριου, ώστε να ανοίξουν στη συνέχεια τα σχολεία. Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, μην περιμένετε χαλάρωση των μέτρων πριν από τον Μάρτιο, προειδοποίησε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Γαλλία

Εικόνες συνωστισμού σε εμπορικό κέντρο όπου εμφανίσθηκε η φετινή Μις Γαλλία, καθώς θαυμαστές συγκεντρώθηκαν για να πάρουν αυτόγραφο, αρκετοί από αυτούς χωρίς μάσκες.

Η γαλλική κυβέρνηση που δέχεται σφοδρές επικρίσεις γιατί εμβολίασε τις πρώτες ημέρες μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα σε γηροκομεία, επεκτείνει τον εμβολιασμό στους υγειονομικούς.

Ο πρόεδρος Μακρόν που πέρασε τον κορωνοϊό έκανε σήμερα την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την καραντίνα, ταξιδεύοντας στην πόλη Τουρ.

Γερμανία

Την παράταση του lockdown σε όλη τη Γερμανία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αποφάσισαν η καγκελάριος Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων.

Παρότι έχουν εμβολιαστεί πάνω από 260.000 άτομα η Μέρκελ κατηγορείται από μερίδα του Τύπου ότι κακώς συμφώνησε στον ενιαίο ευρωπαϊκό χειρισμό, γιατί η χώρα στερήθηκε πολύτιμο αριθμό εμβολίων της εταιρείας που έχει την έδρα της στη Γερμανία.

Ακόμα και οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες αναγνώρισαν μεν τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας επέρριψαν όμως ευθύνες στη Μέρκελ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/01/2021