Πολιτική

Αμυντική συμφωνία ιστορικής σημασίας Ελλάδας – Ισραήλ

05.01.2021 | 20:54 Eνσωμάτωση

 Στην μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία προχώρησε η Ελλάδα με το Ισραήλ, όπως την χαρακτήρισε το Τελ-Αβίβ

Η συμφωνία αξίας 1.68 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 20 χρόνια, προβλέπει την δημιουργία σχολής πολεμικής αεροπορίας, η οποία θα εγκατασταθεί στην Καλαμάτα.

Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια δέκα εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346 (Lavi), την συντήρηση αεροσκαφών Τ-6 (Efroni) καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Τη συμφωνία χαιρέτησε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς: «Πρόκειται για μια μακρόπνοη συνεργασία, η οποία θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας και θα προωθήσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο».

Νέες προκλητικές δηλώσεις

Ποδαρικό στη νέα χρονιά με προκλητικές τοποθετήσεις έκανε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακαρ , επιχειρώντας να εμφανίσει την Άγκυρα ως “προστάτη των αδυνάτων”

«Ο ένδοξος στρατός μας πολεμάει επιπλέον για την ειρήνη και την ασφάλεια των φίλων, των αδελφών, των καταπιεσμένων και των επιτιθέμενων χωρών, με τον ενθουσιασμό που έχουμε λάβει από τους προγόνους, οι οποίοι έφεραν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη σε εφτά κλίματα και σε τρεις ηπείρους» δήλωσε ο Ακάρ

Σκυτάλη στην προκλητικότητά πήρε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ο οποίος δεν δίστασε να στραφεί κατά των ΗΠΑ, προαναγγέλλοντας μια νέα κρίση στη Μεσόγειο.

Οι λανθασμένες πολιτικές του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Πομπέο για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς πρόκειται να προκαλέσουν μία πολύ μεγαλύτερη κρίση στην Μεσόγειο.

Μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στην τουρκική συμπεριφορά αναμένεται να δώσει ο Υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος από το Καστελόριζο το οποίο θα επισκεφτεί την Παρασκευή.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/01/2021