Ελλάδα

Επιστήμονες και ειδικοί ακυρώνουν συνωμοσιολόγους και fake news

28.12.2020 | 19:56 Eνσωμάτωση

Ζωντανή διαφήμιση του εμβολιαστικού προγράμματος αποτελούν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο. Το υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης περνά πάντως στην αντεπίθεση και προετοιμάζεται να καταθέσει μηνύσεις κατά των συνωμοσιολόγων και όσων θίγουν το επαγγελματικό και επιστημονικό τους κύρος.

Μέσα σε ένα μπουκαλάκι των 1,8ml κρύβεται η αισιοδοξία και η ελπίδα κατά της πανδημίας.

Tο κάθε φιαλίδιο περιέχει πέντε δόσεις. Με μόλις 0,3 ml και αφού αραιωθεί με ελάχιστο φυσικό ορό μπορεί να χορηγηθεί σε όποιον έμπρακτα δείχνει την ατομική του ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Ήδη οι πρώτοι γιατροί και νοσηλευτές που εμβολιάστηκαν απαντούν με χιούμορ στα ανυπόστατα σχόλια περί εμβολιασμού με απλό φυσικό ορό.

«Ούτε λέπια, ούτε πράσινα αυτιά. Είμαι μια χαρά. Είμαι πολύ χαρούμενη που το έκανα.»

«Το εμβόλιο της ελπίδας ισχύει πραγματικά. Ο κόσμος αρχίζει και πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο…»

Τα σενάρια πέρα από κάθε φαντασία που κυκλοφόρησαν αμέσως μετά την έναρξη των εμβολιασμών προκάλεσαν και την αντίδραση των υγειονομικών.

Ο πρωθυπουργός λίγο πριν εμβολιαστεί φρόντισε να πληροφορηθεί για τη δοσολογία προλαβαίνοντας κατά κάποιον τρόπο τους συνωμοσιολόγους.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ πριν ο πολίτης εμβολιαστεί αναφέρει το ιατρικό ιστορικό του ενώ αμέσως μετά παραμένει στο νοσοκομείο για περίπου 15 λεπτά.

«Το εμβόλιο αποτελεί το μόνο επιστημονικά τεκμηριωμένο και αποδεδειγμένο τρόπο προκειμένου να κερδίσουμε πίσω τις ζωές μας.»

«Πρέπει να πείσουμε και τους συμπολίτες μας που έχουν κάποιες επιφυλάξεις και έχουν κάποιο φόβο ο οποίος είναι απολύτως κατανοητός.»

Η πρώτη δόση προσφέρει μερική προστασία και πρακτικά έναν μήνα μετά φτάνουμε στο 95%. Εκεί έρχεται όμως η δεύτερη δόση που αποκαλείται από τους ειδικούς ως «αναμνηστική». Εξασφαλίζει δηλαδή τη μάξιμουμ ανοσολογική απόκριση στον οργανισμό.

Στις οδηγίες των εμβολίων υπάρχουν κατά γράμμα οι διαδικασίες χορήγησής του που διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. Βγαίνοντας όμως από το εμβολιαστικό κέντρο ο πολίτης γνωρίζει ότι διαθέτει πλέον την ασπίδα κατά του κορωνοϊού τόσο για εκείνον όσο και για τον συνάνθρωπό του.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/12/2020