Ελλάδα

Το χρονικό του κορωνοϊού στην Ελλάδα

27.12.2020 | 20:10 Eνσωμάτωση

Το MEGA παρουσιάζει το χρονικό από την πρώτη στιγμή που ο φονικός ιός χτύπησε την πόλη Γουχάν, την μέρα που ήρθε στην χώρα μας, το δραματικό διάγγελμα όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε για πρώτη φορά απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά και η είσοδος στη ζωή μας του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά.

Ουχάν: Ο τόπος όπου «γεννήθηκε» ο κορωνοϊός και εξαπλώθηκε σε όλον τον πλανήτη, μετατράπηκε γρήγορα σε πόλη «φάντασμα».

Εικόνες πρωτοφανείς που κάνουν τον γύρο του κόσμου. Κανείς δε περίμενε ότι ο Covid-19 θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα…

«Επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Β. Ιταλίας» ανέφερε πριν από δέκα μήνες ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ήταν 26 Φεβρουαρίου του 2020, όταν ο κορωνοϊός εμφανίστηκε στην Ελλάδα και ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού.

Τον Μάρτιο λόγω της αύξησης κρουσμάτων του ιού και της μη τήρησης των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες, αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών, και σταδιακά καταστημάτων εστίασης, εμπορικών καταστημάτων, και χώρων λατρείας.

Στην καθημερινότητά μας μπαίνουν για τα καλά ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, μέσα από τηλεοπτικές ενημερώσεις από το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Το lockdown

Το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις 22 Μαρτίου μουδιάζει το πανελλήνιο… καθώς έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Από 23 Μαρτίου θα ισχύσει η απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια» είπε ο πρωθυπουργός στις 22/3/2020.

Και κάπως έτσι, συνειδητοποιούμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο Covid-19 φαίνεται πως ήρθε για να μείνει… Η Ελλάδα είναι και επίσημα σε καθεστώς γενικού lockdown.

Από τις 4 Μαΐου τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των έκτακτων μέτρων, με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων από τον Ιούνιο και των τουριστικών επιχειρήσεων από τον Ιούλιο.

Εκεί που νομίζαμε πως ο εφιάλτης τελείωσε… τον Αύγουστο ο αριθμός κρουσμάτων, νοσηλευόμενων, και νεκρών είναι εκ νέου σε τρομακτική άνοδο.

Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, το εθνικό σύστημα υγείας δοκιμάζεται καθημερινά και τα κρούσματα ξεπερνούν τα 3.000. Αριθμός που σοκάρει τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση.

Στις 5 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέο καθολικό περιορισμό μετακινήσεων για όλη τη χώρα που τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, για 21 ημέρες, αλλά ισχύει μέχρι και σήμερα.

Αχτίδα αισιοδοξίας στο σκοτεινό τοπίο του κορωνοϊού, το εμβόλιο. Η αρχή του τέλους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 27/12/2020