Υγεία

Πέντε νοσοκομεία της Αττικής στη «μάχη» των εμβολιασμών

26.12.2020 | 19:19 Eνσωμάτωση

Πέντε νοσοκομεία αναφοράς, χιλιάδες δόσεις εμβολίων και λίστες με όσους θα εμβολιαστούν συνθέτουν το τοπίο της έναρξης των εμβολιασμών στη χώρα.

Αύριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί σε «Ευαγγελισμό» και «Αττικόν», για να ακολουθήσουν το «Σωτηρία», το Ασκληπιείο και το Θριάσιο. Πρώτοι θα εμβολιαστούν μια νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος, εκπροσωπώντας ομάδες πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία.

Η Ελληνική Αστυνομία και ο στρατός έχουν αναλάβει τη διανομή των εμβολίων. Η πρώτη πολίτης της χώρας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εμβολιαστεί στον «Ευαγγελισμό», όπου όλα είναι έτοιμα με τους υγειονομικούς να περιμένουν ενημέρωση για το πότε θα εμβολιαστούν.

Η ώρα της «Ελευθερίας»

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν υγειονομικοί, τρόφιμοι και εργαζόμενοι σε γηροκομεία και κέντρα αποκατάστασης και πρόσωπα που κρατούν κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις.

Τον Φεβρουάριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί σε άτομα άνω των 70 ετών, αλλά και στις ευπαθείς ομάδες, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού με τους άνω των 18 να λαμβάνουν την πρώτη από τις δυο δόσεις του εμβολίου.

Έως τότε εκτιμάται ότι η χώρα θα έχει επάρκεια σε εμβόλια:

● Εως 30/12: Παραλαμβάνουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων Pfizer-BioNTech 83.850 δόσεων.

● Μέχρι 31/1: Παραλαμβάνουμε 429.000 δόσεις εμβολίων Pfizer-BioNTech – όσες αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία.

● Στα τέλη Φεβρουαρίου περισσότερες από 330.000 δόσεις εμβολίων θα φτάσουν στη χώρα, ενώ τον Μάρτιο οι δόσεις που θα έχουμε παραλάβει θα ξεπερνούν τις 1.200.000. Σε αυτές θα προστεθούν από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση τον Ιανουάριο δόσεις εμβολίων της Μοderna.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να έχει εμβολιαστεί έως το Σεπτέμβριου το 70% του πληθυσμού προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία που θα απαλλάξει τους πολίτες από μέτρα και περιορισμούς.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/12/2020