Κόσμος

Σύνοδος Δία – Κρόνου απόψε: Ένα εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 397 χρόνια

21.12.2020 | 09:21 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής επιτροπής, Δημήτρης Βασιλάκος, αναφορικά με τη σύνοδο Δία – Κρόνου, που θα βρεθούν απόψε στην πιο κοντινή τους απόσταση, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα στον ουρανό.

«Να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. Ο χρόνος που χρειάζεται ένας πλανήτης για να ολοκληρώσει μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο είναι διαφορετικός για κάθε πλανήτη και ορίζει το έτος για αυτόν τον πλανήτη. Όσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση ενός πλανήτη από τον ήλιο, τόσο μεγαλύτερο το έτος κάθε πλανήτη. Καθώς οι πλανήτες κινούνται σε διαφορετικές τροχιές, η μεταξύ τους απόσταση άλλοτε αυξάνει, και άλλοτε μειώνεται. Για τη σύνοδο που έχουμε απόψε. Ο Δίας για να κάνει μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο σε 12 γήινα χρόνια, ενώ ο Κρόνος σε 30 γήινα χρόνια. Έρχονται σε ευθυγράμμιση κάθε 20 χρόνια. Όμως σύνοδος σαν τη σημερινή που θα είναι στη μικρότερη μεταξύ τους απόσταση γίνεται κάθε 397 χρόνια», ανέφερε ο κ. Βασιλάκος.

«Επειδή οι δύο πλανήτες φαίνονται από τη γη σαν ένα ουράνιο σώμα, η φωτεινότητά τους είναι πιο μεγάλη και υπάρχει η αίσθηση ότι μιλάμε για το άστρο της Βηθλεέμ. Καιρού επιτρέποντος μεταξύ 17.30 και 19.00 το απόγευμα, καλώ τον κόσμο να δει το φαινόμενο. Μπορεί κανείς να το δει και από το διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών», συνέχισε ο ίδιος.

Μιλώντας για την πιθανότητα το φαινόμενο αυτό να ήταν αυτό που εμείς γνωρίσαμε ως «άστρο της Βηθλεέμ», ο κ. Βασιλάκος είπε ότι «Αν αναλογιστούμε ότι κάθε είκοσι χρόνια συμβαίνει μια σύνοδος μεταξύ Δία και Κρόνου, τότε το έτος 0 θα υπήρχε μια σύνοδος μεταξύ Δία και Κρόνου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή η σύνοδος έγινε τις ημέρες που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Μιλάμε για ένα αστρονομικό καθαρά φαινόμενο, γίνεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο και είναι εντυπωσιακό».

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 21/12/2020