Κόσμος

Κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία από την μετάλλαξη του ιού

21.12.2020 | 16:55

«Η καινούργια μετάλλαξη είναι εκτός ελέγχου και πρέπει να την περιορίσουμε. Αυτά τα νέα για την νέα μετάλλαξη είναι ειλικρινά πολύ άσχημα για να κλείσουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά.»

«Δεδομένων των πρώιμων στοιχείων που έχουμε για αυτό το νέο στέλεχος του ιού και τον πιθανό κίνδυνο που παρουσιάζει, με πολύ βαριά καρδιά πρέπει να σας πω, πως δεν μπορούμε να πάμε προς τα Χριστούγεννα όπως σχεδιάζαμε».

Είναι η στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον πατά το κουμπί του πανικού. Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού καταγράφεται για πρώτη φορά στις 14 Δεκεμβρίου.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει αυξήσει την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού κατά 70% αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται να είναι πιο θανατηφόρος.

«Η καινούργια μετάλλαξη είναι εκτός ελέγχου και πρέπει να την περιορίσουμε. Αυτά τα νέα για την νέα μετάλλαξη είναι ειλικρινά πολύ άσχημα για να κλείσουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά.»

Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας

Χιλιάδες ταξιδιώτες συνωστίζονται στα αεροδρόμια της χώρας καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες του κόσμου ανακοινώνουν οτι κλείνουν την πόρτα στους ταξιδιώτες από την Βρετανία.

Χαρακτηριστικές οι εικόνες στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Χιλιάδες ταξιδιώτες σπεύδουν να επιβιβαστούν σε πτήσεις.

Εικόνες συνωστισμού και στον σταθμό Eurostar, που συνδέει την Βρετανία με την Ηπειρωτική Ευρώπη.

Στο Ανόβερο της Γερμανίας, δεκάδες επιβάτες πτήσεων από την Βρετανία παγιδεύτηκαν στο αεροδρόμιο. Οι αρχές δεν επέτρεψαν σε ομάδα ταξιδιωτών να φύγουν πριν βγουν τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν. Αποτέλεσμα … να κοιμηθούν στα καθίσματα του αεροδρομίου.

Η μετάλλαξη ταξιδεύει

Η μετάλλαξη έχει ήδη περάσει τα σύνορα της Βρετανίας.

«Από τη στιγμή που η νέα μετάλλαξη κορωνοϊού βρέθηκε στη Μεγάλη Βρετανία στον Σεπτέμβριο, έχει εντοπιστεί στην Ολλανδία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Αυστραλία.»

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε και στην Ιταλία πριν από λίγες ημέρες. Πρόκειται για άνδρα ο οποίος έφτασε στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης από τη Βρετανία και τώρα βρίσκεται σε καραντίνα.

Δανία, Ολλανδία, Αυστραλία και Γαλλία είναι επίσης μεταξύ των χωρών που έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη.

Έχει φτάσει ο ιός στην Ελλάδα;

Ακόμα δεν είναι γνωστό εάν το στέλεχος του ιού έχει περάσει τα σύνορα της Ελλάδας. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι.

Δεν επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υποστηρίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης με ανάρτησή του στο facebook.

«Να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική (αναπτύχθηκε ανεξάρτητα). Επίσης έχει βρεθεί ΚΑΙ στην Ουαλία όπου αναπτύχθηκε ανεξάρτητα.Συστήνω λοιπόν ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ακόμα και αυτοί που βαράνε τα “καμπανάκια” λένε ότι διατηρούμε το σχέδιο ως έχει. Κρατάμε τα μέτρα και περιμένουμε τα εμβόλια που όλοι παραδέχονται ότι η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει.»

Άγνωστο ωστόσο παραμένει εάν η μετάλλαξη του ιού βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα.

Ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά

Φορτηγά βρίσκονται ακινητοποιημένα στον αυτοκινητόδρομο M20, ο οποίος έχει κλείσει στην κανονική κυκλοφορία. Κοντινό αεροδρόμιο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την τοποθέτηση φορτίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου, περίπου 10.000 φορτηγά ημερησίως ταξιδεύουν μεταξύ Ντόβερ και Καλαί κατά τις περιόδους αιχμής όπως τα Χριστούγεννα.

Τρόμος στην Ευρώπη από τη μετάλλαξη του κορωνοϊού – Χάος στα αεροδρόμια 

Συναγερμός έχει σημάνει στο Ανόβερο καθώς στο αεροδρόμιο της πόλης όπου είναι εγκλωβισμένοι 62 ταξιδιώτες από τη Βρετανία, ένας εξ αυτών βρέθηκε θετικός στο νέο κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον 10 οι πολίτες από την Βρετανία που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό, στις πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο προς Ανόβερο.

Μια ακόμα ασθενής βρέθηκε θετική στην μετάλλαξη του κορωνοϊού στην Ρώμη, είναι μια Ιταλίδα, η οποία επέστρεψε τις περασμένες ημέρες αεροπορικώς από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ασθενής έχει μεταφερθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας και σύμφωνα με πληροφορίες, το ιικό της φορτίο είναι πολύ υψηλό. Ο σύντροφός της βρέθηκε επίσης θετικός στον covid 19, αλλά όχι στην μετάλλαξη του ιού.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 21/12/2020

Κόσμος