Ελλάδα

Η Ελληνίδα γιατρός που επιβλέπει το πρόγραμμα εμβολιασμού στο Μπέρμιγχαμ μιλά στο MEGA

21.12.2020 | 17:00

Η κυρία Βάσω Ματιοπούλου, Επικεφαλής προγράμματος εμβολιασμού στο Μπέρμιγχαμ, μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για τη μετάλλαξη του ιού και κατά πόσο επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο χορήγησής του.

«Οι ιοί μεταλλάσονται, έτσι είναι η φύση τους. Γι αυτό έχουμε το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο. Δεν είναι η πρώτη μετάλλαξη αυτή. Είχαμε και το καλοκαίρι. Το ανησυχητικό με την συγκεκριμένη είναι ότι μεταδίδεται πολύ γρήγορα.

Οι αριθμοί των ασεθνών αυξήθηκαν ανάλογα με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Δεν αυξάνεται η σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Δεν φαίνεται η μετάλλαξη να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», σημείωσε σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού που έχει φέρει ταραχή σε όλο τον κόσμο.

Όπως τόνισε πιθανότατα έχει μεταδοθεί σε πολλές χώρες αλλά δεν έχει ανιχθευθεί. «Δεν μπορεί να ανιχθευθεί με το κοινό τεστ για τον κορωνοϊό. Χρειάζεται ειδική υποδομή. Ίσως να έχει μεταδοθεί σε περισσότερες χώρες….».

«Ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγούμε από την κατάσταση αυτή. Η άλλη επιλογή είναι η ανοσία της αγέλης. Έχει αποτύχει το πείραμα», υπογράμμισε καθιστώντας σαφές ότι το εμβόλιο είναι ο τρόπος για να ξεφύγει η ανθρωπότητα από τον εφιάλτη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση του εμβολίου.

«Το εμβόλιο αυτό είναι εξαιρετικά ασταθές. Όταν έρθει στο κέντρο εμβολιασμού μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, μέχρι 3,5-4 ημέρες. Οι γιατροί που εμβολιάζουν στην Αγγλία πρέπει να έχουν λάβει εκπαίδευση. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να κουνήσουμε το εμβόλιο αυτό. Το φιαλίδιο περιέχει την πρωτεϊνη του ιού και πρέπει να βάλουμε φυσιολογικό ορό, πρέπει να κάνεις ήπιες κινήσεις πάνω – κάτω. Αν το φιαλίδιο γίνει θολό σημαίνει ότι η πρωτεϊνή έχει σπάσει και τότε το εμβόλιο είναι ανένεργο».

«Θα συνιστούσα ανεπιφύλαχτα το εμβόλιο στους δικούς μου ανθρώπους», ανέφερε κλείνοντας.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 21/12/2020

Ελλάδα