Οικονομία

Πρωτοψάλτης: Τι προβλέπεται για το έκτακτο βοήθημα στους επαγγελματίες και τα 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους

19.12.2020 | 08:31 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης που αναφέρθηκε στις οικονομικές ενισχύσεις αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Ο κ. Πρωτοψάλτης απαντά στα ερωτήματα που θέτουν πολλοί επαγγελματίες για το έκτακτο βοήθημα για συγκεκριμένους κλάδους-δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους, λογιστές, γιατρούς- και ειδικότερα τι ποσά θα λάβουν και πότε.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, πρόκειται για εννιά επιστημονικούς κλάδους που θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση. Μετά από σχετική διαβούλευση που προηγήθηκε, αποφασίστηκε ότι οι εκπρόσωποι των κλάδων θα επανέλθουν με τις προτάσεις τους για το πώς θα διατεθεί η έκτακτη ενίσχυση. Στη συζήτηση με τους κλάδους περιλήφθηκαν το εύρος των δικαιούχων, τα κριτήρια, το ύψος της ενίσχυσης.

Ως προς τα ποσά της ενίσχυσης, ο κ. Πρωτοψάλτης επιφυλάχθηκε να απαντήσει τονίζοντας ότι θα πρεπει πρώτα να τελειώσει η συζήτηση με τους κλάδους και να εκδοθεί η υπουργική απόφαση. Μόλις βγει η υπουργική απόφαση, ο ΟΑΕΔ θα την υλοποιήσει, είπε ο κ. Πρωτοψάλτης, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το αν τα ποσά θα μπορούσαν να καταβληθούν περί τα μέσα Ιανουαρίου, απάντησε πως βούληση της κυβέρνησης είναι η καταβολή του επιδόματος «να γίνει το συντομότερο δυνατό».

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ απαντά επίσης στα ερωτήματα για τους ανέργους και ειδικότερα τι γίνεται με το επίδομα των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους. Το 1/3 των 130.000 μακροχρόνια ανέργων που είναι δικαιούχοι δεν έχουν δηλώσει ακόμα IBAN και έχει δοθεί παράταση έως τις 22/12.

Σχολιάζοντας την αύξηση ανεργίας κατά 109.725 άτομα τον Νοέμβριο μέσα σε ένα μήνα, ο κ. Πρωτοψάλτης τόνισε ότι κάθε χρόνο από Οκτώβριο σε Νοέμβριο σημειώνεται αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων.

Στην εκπομπή μίλησε η δικηγόρος, εργατολόγος Ματίνα Τριανταφύλλη που αναφέρθηκε στο δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους σε αναστολή και τον τρόπο καταβολής του. Αφορά 1.060.434 εργαζόμενους που έχουν βρεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 19/12/2020