Κόσμος

Κορωνοϊός: Και δεύτερο εμβόλιο στη μάχη έναντι της Covid 19

19.12.2020 | 20:08 Eνσωμάτωση

Στις ΗΠΑ το εμβόλιο της Moderna εγκρίθηκε, και αναμένεται να ξεκινήσει να χρησιμοποιείται το συντομότερο δυνατόν. Την διανομή θα αναλάβει η κυβέρνηση και ο στόχος είναι οι πρώτες δόσεις να χορηγηθούν τη Δευτέρα. Περαιτέρω ενίσχυση του μετώπου κατά του κορωνοϊού επιδιώκουν και οι βρετανικές αρχές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται να εγκρίνουν πριν από το τέλος του έτους και το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 140 χιλιάδες άτομα έχουν εμβολιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο με το εγκεκριμένο σκεύασμα των Pfizer/BioNTech.

Στη λίστα των χωρών που ενέκριναν τη χρήση του προστέθηκε από σήμερα και η Ελβετία.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τη Δευτέρα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες -επίκεντρο της πανδημίας- οι αρμόδιες αρχές πατούν κι άλλο το γκάζι.

Μετά το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε άδεια κατεπείγουσας χρήσης και στο σκεύασμα της Moderna.

Ανάλογης τεχνολογίας και αποτελεσματικότητας με εκείνο της Pfizer, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διανεμηθεί και να αποθηκευτεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες. H παρασκευάστρια εταιρεία δηλώνει έτοιμη να αρχίσει άμεσα τη διανομή περίπου 6 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου.

H διανομή του εμβολίου της Moderna μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενες εβδομάδας.

Ως προς τη Pfizer, ωστόσο, υπάρχει ειδοποίηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προς ορισμένες πολιτείες ότι θα λάβουν λιγότερες δόσεις αυτού του εμβολίου αυτή την εβδομάδα, απ’ ότι αναμενόταν.

Η Pfizer λέει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή του εμβολίου της και ότι δεν υπάρχει καμία αποστολή σε αναμονή ή καθυστέρηση.

Μετά τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, θα εμβολιαστεί δημόσια και ο 78χρονος εκλεγμένος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τη Δευτέρα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/12/2020