Ελλάδα

Πρόβα τζενεράλε για όλη τη χώρα το καθολικό lockdown στη Δ. Αττική – Tα 11 μέτρα

18.12.2020 | 05:43

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» βρίσκονται οι επιστήμονες της χώρας και η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσουν αν κριθεί αναγκαίο στην επιβολή αυστηρού lockdown τύπου Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας και σε άλλες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο».

Η κατάσταση στη χώρα, παρά το γεγονός ότι διανύει την 6η εβδομάδα του lockdown δεν είναι η προσδοκώμενη και αυτός είναι και ο λόγος που επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη τονίζουν δοθείσης ευκαιρίας πως τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια και να μην υπάρξουν παρεκτροπές κατά τη διάρκεια των γιορτινών ημερών, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Ειδάλλως, προειδοποιούν, σε περίπτωση που σημειωθει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, η επιβολή αυστηρότερων μέτρων στις περιοχές που «κοκκινίσουν» είναι δεδομένη.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, κανένας δεν αποκλείει την πιθανότητα επιβολής των νέων μέτρων ακόμα και στο σύνολο της χώρας, οδηγώντας ουσιαστικά την Ελλάδα σε ένα τρίτο πολύ αυστηρό lockdown, στα πρότυπα του Μαρτίου.

Το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη νέων πιο αυστηρών μέτρων στις «κόκκινες περιοχές».

Πρόκειται για μια έμμεση διορία λίγων ημερών στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, πριν η κυβέρνηση «πατήσει το κουμπί» των αυστηρότερων μέτρων, τα οποία από σήμερα ξέρουμε και ποια είναι.

Ποια είναι τα αυστηρότερα μέτρα

Μέτρα lockdown που μοιάζουν με αυτά του Μαρτίου ανακοίνωσε για τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και τη Μάνδρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε πως «η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας μας παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί, παρά τα μέτρα που εφαρμόζουμε για να ελέγξουμε τη διασπορά».

Έτσι, από σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, στις 06:00 και για επτά ημέρες θα ισχύουν τα ακόλουθα:

 1. Eπέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00- 05:00 ( 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί) εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικεία τους και προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
 2. Aναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και με τη μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
 3. Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα καθώς και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.
 4. Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, ‘Ανω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του δήμου Ασπροπύργου αλλά και στην ευρύτερη της Ελευσίνας και της Μάνδρας περιοχή.
 5. Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των ενόπλων δυνάμεων.  Ενθαρρύνεται και συστήνεται στις επιχειρήσεις, ελέγχους προσωπικού με ίδια μέσα με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών αυτών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10, δηλαδή ο έλεγχος την 1η, την 5η και την 10η μέρα.
 6. Αποφασίζεται μοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.
 7. Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 8. Απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί γι αυτό το σκοπό από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που οι κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.
 9. Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.
 10. Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με ΕΟΔΥ και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων) λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.
 11. Εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέτρα ισχύουν από σήμερα το πρωί στις 6:00 και για επτά ημέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθεί, είτε η συνέχιση, είτε η άρση των συγκεκριμένων μέτρων.

Ποιες άλλες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο «κόκκινο» είναι:

 • Δυτική Αττική,
 • Θεσσαλονίκη,
 • Ξάνθη,
 • Κιλκίς,
 • Πιερία,
 • Δράμα,
 • Ροδόπη,
 • Γρεβενά,
 • Πέλλα,
 • Λάρισα,
 • Κοζάνη

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η πιο δύσκολη κατάσταση παρατηρείται στην Κοζάνη, για την οποία αναμένουμε νεότερα τις επόμενες ημέρες, ενώ πολύ κακή είναι η κατάσταση σε Δράμα και Ξάνθη.

Σε όλες αυτές τις περιοχές γίνεται μεγάλη προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης, ώστε να αποφευχθούν τα αυστηρότερα μέτρα.

Τι οδήγησε τη Δυτική Αττική σε αυστηρό lockdown

Πάντως η απόφαση για σκληρό lockdown στις εν λόγω περιοχές δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, αφού οι λοιμωξιολόγοι είχαν βάλει εδώ και αρκετές μέρες στο στόχαστρό τους τις συγκεκριμένες περιοχές, βλέποντας μια περίεργη και ασυνήθιστη αύξηση τόσο των κρουσμάτων, όσο και των λοιπών επιδημιολογικών φορτίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα από τα τεστ που έγιναν στην περιοχή και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση είναι η υπερμετάδοση σε αυτές τις περιοχές, όπου υπάρχουν και ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Έτσι, αξιολογώντας την κατάσταση ως είχε άπαντες στην επιτροπή συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, τα οποία και ανακοινώθηκαν.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 18/12/2020

Ελλάδα