Κόσμος

Γερμανία – κορωνοϊός: Σοκ με σχεδόν 1.000 νεκρούς – Πρώτη ημέρα του αυστηρού lockdown

16.12.2020 | 13:38 Eνσωμάτωση

Με ισχυρή δόση σοκ έγινε η έναρξη του σκληρού lockdown στη Γερμανία, με τον αριθμό των νεκρών από κορωνοϊό να εκτινάσσεται κοντά στους χίλιους μόλις μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Σχεδόν 28.000 είναι οι νέες μολύνσεις. Λίγες ώρες πριν από το lockdown, οι Γερμανοί είχαν ξεχυθεί για ψώνια της τελευταίες στιγμής στους δρόμους.

Έρχονται δύο πολύ σκληροί μήνες, προειδοποίησε τους συμπατριώτες της η καγκελάριος Μέρκελ, καθώς το γερμανικό σύστημα υγείας –ένα από τα αρτιότερα της Ευρώπης- υφίσταται πια ασφυκτικές πιέσεις.

Με την ελπίδα ανάσχεσης της πανδημίας, τίθεται από σήμερα και τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου αυστηρή καραντίνα.

Κλείνουν σχολεία και εμπορικά καταστήματα, ανοικτά μένουν φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, τράπεζες και όσα καταστήματα πωλούν είδη πρώτης ανάγκης.

Ενθαρρύνεται η τηλεργασία, ενώ στις ιδιωτικές συναντήσεις μπαίνει όριο 5 ατόμων, το πολύ από δύο διαφορετικά νοικοκυριά.

Ακόμη και υπαίθρια πάρτι οργάνωσαν χθες το βράδυ οι Λονδρέζοι, πριν από τη επαναφορά, από σήμερα, μερικού lockdown στη βρετανική πρωτεύουσα και σε ορισμένες περιοχές της νότιας Αγγλίας, όπου καταγράφεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Η αστυνομία κλήθηκε να διαλύσει ακόμη και μυστικό κορωνοπάρτι που οργανώθηκε σε υπόγειο κουρείο, στο Σόχο… Βάσει των νέων μέτρων, ξανακλείνουν παμπ, εστιατόρια, θέατρα και σινεμά. Ανοιχτά παραμένουν ωστόσο σχολεία, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής.

Σημαντική είναι εν τω μεταξύ η αύξηση σε όλη τη Βρετανία, και στα νέα κρούσματα –που ξεπερνούν τις 18.000- όσο και στους νεκρούς, που ήταν τα τελευταίο 24ωρο πάνω από 500.

Εικόνες από ένα άδειο Παρίσι ήταν οι χθεσινοβραδινές, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή διευρυμένη απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας, από τις 8 το βράδυ.

Λίγες ώρες πριν από την εφαρμογή των νέων μέτρων, χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού έκαναν ογκώδη διαδήλωση στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν κλειστά θέατρα, σινεμά και λοιποί πολιτιστικοί χώροι μέχρι και τον Ιανουάριο.

Στη Γαλλία καταγράφεται αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων –πάνω από 11.000 αναφέρθηκαν χθες- και των θανάτων, που μέσα στο τελευταίο 24ωρο άγγιξαν τους 790. Μείωση σημειώνει αντίθετα ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 16/12/2020