Ελλάδα

Εμβόλιο κορωνοϊός: 300.000 δόσεις εμβολίου θα λάβει σε πρώτη φάση η Ελλάδα

16.12.2020 | 19:56 Eνσωμάτωση

Εντός του 2020 θα γίνουν οι πρώτοι - έστω και συμβολικοί - εμβολιασμοί στη χώρα μας, όπως αποκάλυψε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο αρχικός αριθμός των εμβολίων που θα παραλάβει η Ελλάδα θα είναι μικρότερος από τον αρχικά αναμενόμενο, καθώς η Pfizer έχει ήδη προχωρήσει στον ανασχεδιασμό της παραγωγής αλλά και της διανομής του σκευάσματός της. Τον Ιανουάριο, όπως όλα δείχνουν θα εμβολιαστούν 150.000 συμπολίτες μας από τις 300.000 δόσεις των εμβολίων που θα φτάσουν στην Ελλάδα.

Μία εβδομάδα νωρίτερα αναμένεται να ξεκινήσουν ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού, μετά την επίσπευση των διαδικασιών από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Ο αρχικός αριθμός των εμβολίων που θα παραλάβει η χώρα μας, όμως, θα είναι όμως πολύ μικρότερος από τον αναμενόμενο.

Με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer, η Ελλάδα θα παραλάμβανε 500.000 δόσεις του εμβολίου. Αντ’ αυτού θα πάρει λίγο περισσότερες από 300.000. Δεδομένου ότι το εμβόλιο απαιτεί δύο δόσεις, φαίνεται πως τον Ιανουάριο δεν θα καταφέρουν να εμβολιαστούν περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, έγινε γνωστό πως η Pfizer λόγω προβλημάτων στην παραγωγή του εμβολίου θα διανείμει 50 και όχι 100 εκατομμύρια δόσεις, όπως υπολόγιζε.

Μετά την γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η Κομισιόν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer το αργότερο μέσα σε 3 ημέρες και μία ημέρα μετά θα ξεκινήσουν οι αποστολές των εμβολίων στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στις 27 Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα νέα δεδομένα δεν θα αλλάζουν την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, ο οποίος θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.

Την Πέμπτη, το Υπουργείο Υγείας θα ενημερώσει όλες τις υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία χώρας για το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/12/2020