Πολιτική

Νέοι συσχετισμοί στο Αιγαίο – Υπεροπλία αποκτά η Ελλάδα

16.12.2020 | 20:48 Eνσωμάτωση

Τα Ραφάλ έρχονται δίνοντας την δυνατότητα στην Πολεμική Αεροπορία να σκεπάσει ακόμα περισσότερο με τα φτερά της Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Το «θαύμα» έγινε και ο μηχανισμός πραγματοποίησε μέσα σε τρεις μήνες από την εξαγγελία όλα τα στάδια για την υλοποίηση της απόκτησής τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το κόστος των 12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων μαχητικών θα ανέλθει στο 1,92 δις δισ. Ευρώ και των όπλων τους 400 εκατομμύρια.

Ανάμεσα στα όπλα που θα διαθέτουν ξεχωρίζει ο ευρωπαϊκός πύραυλος αέρος αέρος ΜΕΤΕΟΡ που αποτελεί game changer καθώς μπορεί να πλήξει στόχους πέραν του ορίζοντα σε αποστάσεις έως και πέραν των 100 χιλιομέτρων την στιγμή που τα τουρκικά F-16 με τους αμερικανικούς ΑΜΡΑΑΜ έχουν δυνατότητα μέχρι τα 50 περίπου χιλιόμετρα.

Παράλληλα τα ΡΑΦΑΛ θα φέρουν τα υποστρατηγικά βλήματα SCALP με δυνατότητα πλήγματος μέχρι και σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 300 χιλιομέτρα και πυραύλους κατά πλοίων EXOCET

«Τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει, το σύστημα αυτοπροστασίας, τα όπλα που μπορεί να φέρει, είτε βλήματα αέρος-αέρος, είτε όπλα αέρος-εδάφους προσδίδουν μια σημαντική μαχητική ικανότητα στην Πολεμική Αεροπορία και αναμφίβολα είναι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος» αναφέρει ο Χρήστος Βαΐτησς, επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ.

Η Ελλάδα θα αποκτήσει 6 μεταχειρισμένα μέχρι τον Ιούνιο τα οποία θα καταστούν επιχειρησιακά μέχρι το τέλος του 2021. Έξι καινούργια θα αφιχθούν τον Αύγουστο του 2022 και θα είναι επιχειρησιακά μέχρι το τέλος της ίδια χρονιάς και τα υπόλοιπα 6 μεταχειρισμένα θα προσγειωθούν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2023.

Από τα 12 μεταχειρισμένα τα δύο θα είναι διθέσια και τα 10 μονοθέσια και από τα καινούργια τα δύο διθέσια και τα 4 μονοθέσια.

«Σε συνδυασμό με αντίστοιχα πλοία επιφανείας των οποίων επίκειται η αγορά θα δημιουργήσουν ένα πλέγμα ασφαλείας αεράμυνας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και είναι τα πλέον ενισχυτικά αντίδοτα για την αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδος και την αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής» τονίζει ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, αμυντικός αναλυτής και πρώην εκπρόσωπος τύπου ΝΑΤΟ

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/12/2020