Κόσμος

Τουρκικό κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και προσφύγων

10.12.2020 | 21:33 Eνσωμάτωση

Τα «στραβά μάτια» κάνει η Τουρκία, παίζοντας με ανθρώπινες ζωές προσφύγων και μεταναστών στα νερά του Αιγαίου, επιτρέποντας στους διακινητές να στοιβάζουν δεκάδες άτομα σε πλωτά, χωρίς κανένα μετρό ασφαλείας. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, αποκάλυψε στοιχεία για τη συνεργασία της Άγκυρας με συγκεκριμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με στόχο τη μεταφορά μεταναστών από τη Σομαλία στη Λέσβο.

Όταν οι Σομαλοί θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα, η τουρκική αστυνομία δεν τους συλλαμβάνει επειδή για τους Σομαλούς γενικά κάνουν τα στραβά μάτια. Αντίθετα, φυλακίζουν τους Αφγανούς και τους Σύρους.

Πρόκειται για έναν από τους 32 διασωθέντες του ναυαγίου που σημειώθηκε ανοιχτά της Λέσβου στις 2 Δεκεμβρίου. Εκεί όπου δυο γυναίκες προστέθηκαν στην μεγάλη λίστα των νέκρων στα νερά του Αιγαίου.

Ο άνδρας από την Σομαλία αποκαλύπτει τον σκοτεινό ρολό των Τούρκων που αφήνουν τους διακινητές ανενόχλητους.

«Γενικά όταν θέλεις να φύγεις από την Τουρκία για να έλθεις στην Ελλάδα πρέπει να πάρεις τα πράγματα σου μαζί σου. Έτσι ξέρουν ότι σχεδιάζεις να περάσεις απέναντι. Ωστόσο κανείς δεν σε ρωτάει από πού έρχεσαι και πού πηγαίνεις. Το ίδιο έγινε με μια άλλη βάρκα που έφτασε στη Λέσβο πριν από εμάς. Η αστυνομία δεν είπε τίποτα και πέρασαν απέναντι όπως σκόπευαν να κάνουν.»

Από την 1η Νοέμβριου από τους 214 μετανάστες που έχουν αποβιβαστεί στη Λέσβο οι 142 είναι από την Σομαλία.

Όπως διαπιστώθηκε με πτήσεις από την χώρα τους φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη και εκεί οδικά σε Δικελί και Σμύρνη όπου με φουσκωτά ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι τους για τα ελληνικά νησιά.

Όταν φτάσουν πλέον στην Ελλάδα γνωστές ΜΚΟ αναλαμβάνουν δράση.

«Tο τελευταίο δίμηνο παρατηρήσαμε μια αυξημένη άφιξη Σομαλών, δηλαδή από τους 230 που μπήκαν στη χώρα μας στα νησιά τους τελευταίους δυο μήνες – ένα νούμερο 99% μειωμένο σε σχέση με πέρυσι- περίπου το 65% ήταν Σομαλοί. Εμείς δεν συνορεύουμε με τη Σομαλία. Επίσης είναι γνωστό ότι η Σομαλία και η Τουρκία έχουν πάρα πολύ στενές σχέσεις, ακόμα και νοσοκομείο υπάρχει στο Μογκαντίσου που λέγεται ”Ερντογάν”.»

Κάποια στιγμή ένας Τούρκος κάλεσε και ζήτησε να τους στείλουμε την τοποθεσία μας μέσω Whatsapp. Όταν το κάναμε μας είπαν ότι δεν μπορούσαν να μας βοηθήσουν επειδή βρισκόμασταν στην Ελλάδα.

Όταν φτάσεις στην Ελλάδα πρέπει να στείλεις φωτογραφίες σου στην οργάνωση Aegean Boat Report και μετά από αυτό δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Πράγματι, είδα τη φωτογραφία μου όταν τσέκαρα την ιστοσελίδα τους.

Η Τουρκία από τον Μάρτιο έχει σταματήσει μονομερώς να δέχεται μετανάστες και πρόσφυγες που δεν δικαιούνται άσυλο με τον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής να έχει ζητήσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/12/2020