Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ανοίγουν κομμωτήρια & βιβλιοπωλεία – Ανήσυχοι οι ειδικοί

10.12.2020 | 20:08 Eνσωμάτωση

Γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με τα καταστήματα κλειστά εισηγούνται, σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι στην κυβέρνηση, με τις οριστικές ανακοινώσεις να αναμένονται αύριο στις 11:00 το πρωί.

Οι εικόνες που είδαμε πρόσφατα στα Harrods του Λονδίνου έχουν τρομάξει κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους και ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το λιανεμπόριο είναι ανοικτό, στην Ελλάδα θα δούμε τι και πώς θα ανοίξει.

Η σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εξελίχθηκε σε θρίλερ για τη διαμόρφωση της οριστικής εισήγησής τους στην κυβέρνηση. Πιθανότατα αύριο ή το αργότερο το Σάββατο θα γίνουν συνολικές ανακοινώσεις.

Όλα δείχνουν ότι τα πρώτα που θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα είναι τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία.

Τι θα γίνει όμως με τα ανθοπωλεία, τα μεγάλα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα; Πώς θα αποφευχθεί πιθανός συνωστισμός των καταναλωτών σε εμπορικούς δρόμους όπως η Ερμού; Η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορες τις επιλογές που έχει για να μην πληρώσουμε μετά από μερικές ημέρες ακριβά το ξεκλείδωμα της αγοράς και να αποφύγουμε τρίτο κύμα της πανδημίας.

Τρία βασικά σενάρια υπάρχουν στο τραπέζι. Το πρώτο, που συγκεντρώνει και τις λιγότερες πιθανότητες, προβλέπει να ανοίξει κανονικά το λιανεμπόριο με τα μέτρα προστασίας που ίσχυαν πριν κλείσει και με ισχυρές συστάσεις στους πολίτες να τηρούν αποστάσεις στους εμπορικούς δρόμους.

Το δεύτερο είναι στην άλλη άκρη και προβλέπει να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα και να παραμείνουν ενεργές μόνο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω courier όπως τώρα.

Το τρίτο και ίσως πιο πιθανό είναι η μέση λύση του click away ακόμη και για τα ανθοπωλεία η οποία προβλέπει αγορές τηλεφωνικά ή διαδικτυακά και παραλαβή από τον ίδιο τον καταναλωτή με συγκεκριμένο ραντεβού επί τόπου έξω από το κατάστημα.

Βέβαιο πάντως είναι ότι η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική παντού και για τη μετακίνησή μας θα πρέπει να στείλουμε σχετικό SMS στο 13033.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα βάση των οποίων θα προχωρήσει στις αποφάσεις για το άνοιγμα ή μη των καταστημάτων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/12/2020