Κόσμος

Κορωνοϊός: Ιστορική μέρα για τον κόσμο – Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία

08.12.2020 | 13:05 Eνσωμάτωση

Ημέρα σταθμός στην μάχη κατά του κορωνοϊού όχι μόνο για τη Βρετανία αλλά και την ανθρωπότητα. Το πρωί της Δευτέρας άρχισε ο εμβολιασμός στη Βρετανία με την σημερινή ημέρα να χαρακτηρίζεται ως «V-Day» (ημέρα της νίκης ή ημέρα εμβολίου), και να αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, που δέχεται έντονη κριτική ότι βιάστηκε να εγκρίνει το φάρμακο και να διοχετευτεί στην αγορά της Βρετανίας. Η Μάργκαρετ Κίναν, μια 90χρονη γιαγιά από τη Βρετανία, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 εκτός του πλαισίου των δοκιμών, μετά την κλινική έγκρισή του. Ο δεύτερος ήταν ένας ηλικιωμένος 81 ετών με το όνομα Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν από τη Βρετανία έγινε στις 9 σήμερα το πρωί ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech εκτός πλαισίου κλινικών δοκιμών. Στο νοσοκομείο του Κόβεντρι, όπου έγινε ο εμβολιασμός, γιατροί και νοσηλευτές ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Η Μάργκαρετ εισήχθη στο νοσοκομείο του Κόβεντρι την περασμένη εβδομάδα, την Τετάρτη, για εξετάσεις. Θα πάρει εξιτήριο αργότερα σήμερα. Πληροί τα κριτήρια. Είναι άνω των 80 ετών, είναι νοσηλευόμενη, μπορεί να εμβολιαστεί και αναμένεται να ξαναέλθει εδώ σε τρεις εβδομάδες για τη δεύτερη δόση. Την επόμενη εβδομάδα γίνεται 91 ετών.

Στο ίδιο νοσοκομείο, λίγο αργότερα, έκανε το εμβόλιο ακόμη ένας ηλικιωμένος ασθενής, ονόματι… Γουίλιαμ Σέξπιρ.

Σειρά στη λίστα εμβολιασμού έχει ένας 87χρονος συνταξιούχος από το Νιούκαστλ.

Οι αρμόδιες βρετανικές αρχές εκτιμούν ότι μέχρι την επόμενη άνοιξη θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων.

Έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ανεξαρτήτως του προγράμματος εμβολιασμού, απευθύνουν οι αρχές της Βρετανίας.

Οργανώσεις για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών προειδοποιούν, εν τω μεταξύ, για τον κίνδυνο πλαστογράφησης και πώλησης στη μαύρη αγορά αυτής τη κάρτας, που θα δίνεται σε όσους εμβολιαστούν και θα περιλαμβάνει το όνομα, τον τύπο, την παρτίδα του εμβολίου, την ημερομηνία, ενώ θα υπενθυμίζει ότι πρέπει να χορηγηθεί δεύτερη δόση έπειτα από τρεις εβδομάδες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/12/2020